Vivaldi, browser-ul care promite să reînvie gloria vechiului produs Opera

Vivaldi, browser-ul care promite să reînvie gloria vechiului produs Opera

Extrem de dinamică până acum 4-5 ani, piaţa browser-elor a devenit din ce în ce mai plictisitoare, iar utilizatorii nemulţumiţi din diverse motive de prestaţia actualilor lideri Google Chrome şi Mozilla Firefox nu mai au la dispoziţie prea multe opţiuni. Dacă Internet Explorer nu reuşeşte să ne convingă, Opera s-a transformat într-o clonă de Chrome sub aşteptări iar Safari a dispărut cu totul de pe platforma Windows, recent prezentatului produs Microsoft Spartan i se alătură acum un alt produs promiţător: Vivaldi.

În spatele noului proiect Vivaldi se află Jon Stephenson von Tetzchner, unul dintre fondatorii companiei Opera şi managerul acesteia în perioada 1995 – 2010. După ce a părăsit cu totul compania Opera în 2011, von Tetzchner a fondat comunitatea Vivaldi doi ani mai târziu, şi după încă un an şi jumătate, a anunţat lansarea primei versiuni Technical Preview a noului browser Vivaldi.

La fel ca Google Chrome, Vivaldi foloseşte motorul de afişare Blink, care este la rândul său o versiune modificată a faimosului şi omniprezentului WebKit. Dincolo de această asemănare, von Tetzchner afirmă că Vivaldi este un produs superior clădit pe React şi Node.js.

Dincolo de interfaţa luminoasă care-şi schimba culoarea în funcţie de tema paginii încărcate, Vivaldi ascunde deja o serie de opţiuni interesante precum particularizarea unui număr consistent de scurtături (Quick Commands), opţiuni pentru gruparea tab-urilor, un modul pentru notiţe şi tradiţionalul Speed Dial pe care utilizatorii Opera îl cunosc atât de bine.

Vivaldi este încă într-un stadiu incipient, însă producătorul intenţionează să le ofere utilizatorilor avansaţi toate facilităţile şi opţiunile care au caracterizat vechiul browser Opera până la versiunea 12 inclusiv. În cursul lunilor următoare, echipa de dezvoltatori software intenţionează să implementeze suport pentru gesturi, sincronizarea datelor şi setărilor, un client de email şi suport pentru extensii, von Tetzchner afirmând că utilizatorii tradiţionali Opera vor avea un produs la fel de bun ca cel îndrăgit odinioară, dar clădit pe un motor de afişare superior mai bine adaptat la tehnologiile Web actuale.

Browser-ul Vivaldi este disponibil pe platformele Windows, OS X şi Linux.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News