Google a anunţat propria versiune WebKit: Blink

04.04.2013
Google a anunţat propria versiune WebKit: Blink

De la lansarea sa în iunie 2001, WebKit a devenit treptat cel mai des utilizat motor de afişare pentru browserele Web. Implementat în Chrome, Safari şi, în curând, şi Opera, WebKit a devenit şi mai popular pe platformele mobile, acesta fiind motorul de afişare HTML implicit pe platformele iOS, Android, BlackBerry OS sau Symbian. Unul dintre cei mai puternici susţinători WebKit, Google, a anunţat ieri că îşi va crea propria versiune de WebKit: Blink.

Ramificarea codului nu este o noutate pentru WebKit, acesta plecând la drum ca o derivaţie iniţiată de Apple a mai bătrânului KHTML. Drumurile acestor două motoare s-au separat în momentul în care colaborarea dintre comunitatea open-source şi Apple a devenit prea dificilă, iar acelaşi motiv este invocat astăzi şi de către Google.

Conform declaraţiilor oficiale, Blink a apărut din necesitatea eliberării proiectului Chromium, din care îşi trage seva şi mai cunoscutul Chrome, de codul WebKit pe care Google nu îl foloseşte. Până acum, Google a urmărit şi contribuit în mod activ la codul WebKit, însă noutăţile apărute odată cu WebKit2, cum ar fi modul protejat de rulare a codului sau suportul multiprocesor, au duplicat facilităţi existente deja în Chrome şi reprezintă un balast de care compania încearcă să scape.

Drept urmare, Blink a renunţat la dependenţele de 7000 de fişiere şi a devenit mai uşor cu 4,5 milioane de linii de cod, care erau cerute de compatibilitatea WebKit2. Google afirmă că acest lucru este benefic atât pentru propriul produs, ai cărui dezvoltatori se vor putea concentra mai bine pe facilităţile de care compania este interesată, cât şi pentru comunitatea open-source, care va putea dezvolta WebKit mai departe fără a-şi mai bate capul cu integrarea în cod a modificărilor dorite de Google.

Pe termen scurt, utilizatorii nu vor vedea nici o diferenţă între actualele produse Google bazate pe WebKit şi cele care vor trece la Blink. Pe termen lung, Blink va permite însă companiei să implementeze facilităţi noi după cum va crede de cuviinţă. Opera, care şi-a anunţat intenţia de a face o migrare completă de la Presto la WebKit, se va baza pe codul Chromium şi va face astfel şi ea trecerea la Blink. Pe termen lung, Google promite o protecţie superioară, mărirea performanţelor afişării, mărirea perfomanţelor interacţiunii dintre DOM şi JavaScript sau optimizarea superioară pentru arhitectura multiprocesor.

Tot ce putem spera este că Google va avea grijă ca Blink să nu aducă o nouă scindare în standardizarea Web, pentru că nimeni nu-şi mai doreşte să treacă prin coşmarul interoperabilităţii, care a subminat dezvoltarea tehnologiilor Web noi la sfârşitul anilor `90 şi începutul deceniului trecut.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News