VLC Media Player, interzis și blocat complet în India

16.08.2022
VLC Media Player, interzis și blocat complet în India

VLC Media Player este una dintre cele mai populare aplicații de redare de fișiere video și audio din lume, oferind compatibilitate ridicată cu multe formate de fișiere și codec-uri, fără a necesita instalarea suplimentară a altor pachete software. Acest lucru și faptul că este un software gratuit și open source face VLC să devină opțiunea implicită a multor utilizatori la nivel mondial. Se pare însă că în India, VLC a fost interzis dintr-un motiv sau altul, iar nimeni nu știe încă motivul.

Nu se cunoaște motivul real pentru blocarea VLC

Conform India Today, player-ul multimedia VLC Media Player, dezvoltat de VideoLAN Project, este inaccesibil în țară de mai bine de jumătate de an. Site-ul oficial, videolan.org, nu poate fi accesat încă din luna februarie în India, autoritățile țării blocând complet accesul la acest site la nivel de țară, restricția fiind aplicată direct la nivelul operatorilor telecom. Astfel, utilizatorii din India care doresc să descarce VLC Media Player, trebuie să găsească aplicația prin metode alternative, întrucât link-ul oficial este complet inaccesibil.

Atunci când accesezi site-l oficial din India, apare mesajul „This website has been blocked as per order of Ministry of Electronics and Information Technology under IT act, 2000”. Autoritățile din India nu au justificat interzicerea acestui software, iar reprezentanții VLC nu par să fie conștienți de motivația din spatele deciziei.

În ultimii câțiva ani, India a tot blocat aplicații și jocuri de mobil de proveniență chineză, însă VLC nu este un proiect originar din China, ci echipa principală de dezvoltare se află în Franța. Jocuri video precum PUBG Mobile sau aplicații dezvoltate de companii chineze, precum TikTok, au fost declarate ilegale în India recent, dar VLC nu se afla pe niciuna dintre listele publicate anterior de autorități.

Există posibilitatea ca VLC să fi fost interzis în urma unor atacuri ale unui grup de hackeri chinezi numit Cicada, care foloseau VLC pentru a infecta sisteme din India. Acest lucru nu a fost însă confirmat drept motivul real pentru interzicerea player-ului multimedia.

sursa: India Today

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult