VLC se întoarce pe iOS. Versiunea 3.0 va aduce suport pentru Chromecast

17.02.2015
VLC se întoarce pe iOS. Versiunea 3.0 va aduce suport pentru Chromecast

Playerul video VLC este probabil una dintre cele mai controversate aplicaţii pentru iOS. Acesta a apărut şi a dispărut de pe AppStore în nenumărate rânduri, iar acum a devenit din nou disponibil pentru o parte dintre utilizatori. Nu numai că disponibilitatea sa este o surpriză pentru toată lumea, însă este surprinzător că a primit şi îmbunătăţiri faţă de varianta disponibilă până în luna septembrie a anului trecut.

VLC a dispărut de pe AppStore fără avertisment în toamna lui 2014, iar dezvoltatorii aplicaţiei au promis că vor încerca să negocieze cu Apple pentru a ajunge la un consens pentru a publica din nou aplicaţia. Deşi între timp nu au mai fost oferite detalii noi, player-ul video a apărut din nou în lista de software cumpărat de pe magazinul Apple. Din păcate, acest lucru înseamnă că numai cei care au descărcat VLC în trecut vor putea încerca noua variantă. Cei care încă mai aveau vechiul software instalat primesc acum noua variantă sub formă de update.

Totuşi, cei care încă nu au încercat VLC pe iPhone sau iPad până în prezent, vor mai avea de aşteptat, întrucât aplicaţia nu este încă listată în baza de date AppStore. Aceasta nu are o pagină dedicată şi nici nu apare momentan în căutări. În cazul în care vă întrebaţi de ce aţi folosi VLC pe smartphone, ar fi probabil bine şi aflaţi că acesta oferă suport pentru majoritatea formatelor disponibile precum MKV, AVI şi DivX, cât şi suport pentru subtitrări, stream-uri video, transfer de fişiere prin intermediul unei conexiuni WiFi şi acces la fişiere stocate pe Dropbox şi Google Drive.

Momentan Jean-Baptiste Kempf, preşedintele VideoLAN, a declarat că versiunea nouă, 2.41, beneficiază de o lansare parţială, urmând ca în viitor să ofere detalii despre disponibilitatea prin intermediul unei pagini dedicate pe AppStore. Deşi nu a oferit noi informaţii, Kempf a promis detalii mai multe în cursul acestei săptămâni. Având în vedere că aplicaţiile noi se lansează pe AppStore de obicei joi seara, este posibil ca spre finalul săptămânii să vedem VLC listat din nou în baza de date.

Android Police sugerează că o lansare a versiunii 3.0 a aplicaţiei este iminentă pe sistemul de operare Google şi că va aduce suport pentru Chromecast, cât şi pentru orientare automată a conţinutului afişat. Momentan aceste informaţii nu au fost confirmate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult