Vulnerabilitate gravă în Windows Vista

24.11.2008
Vulnerabilitate gravă în Windows Vista

Windows Vista este victima unei noi vulnerabilităţi descoperite recent. Ultimul mit legat de Vista care stătea încă în picioare, securitatea, este spulberat. Când a fost lansat Vista, acum aproape 2 ani, una dintre cele mai importante promisiuni făcute de Microsoft a fost securitatea sporită.

Este adevărat că patch-urile care veneau să repare găurile de securitate au fost ceva mai rare în cazul lui Vista, comparativ cu XP. Însă asta nu înseamnă neapărat că Vista este mai sigur, ci poate veni şi din faptul că acestea sunt ţinute secrete. Cea mai nouă gaură de securitate vizează, încă o dată, partea de reţelistică. Profitând de aceasta, se pot implanta rootkit-uri sau declanşa atacuri de tip DOS (denial of service). Mai mult, chiar miezul sistemului de operare, Kernel-ul, poate fi afectat, ducând la blocarea sistemului şi afişarea infamului blue screen of death.

Ce mi se pare şi mai grav este faptul că Microsoft nu se grăbeşte să rezolve problema, ci se pare că o va lăsa aşa până la Service Pack 2. Asta deşi vulnerabilitatea a fost raportată de o companie austriacă încă din luna octombrie. Dacă tot nu au de gând să facă nimic până la SP2 ar putea chiar să nu se obosească deloc, oricum până la Windows 7 nu mai e mult. Dar măcar Windows 7 să fie scutit de problemă.

blue screen of death

Urmărește Go4IT.ro pe Google News