Winamp 10th Anniversary Edition

14.09.2007
Winamp 10th Anniversary Edition
Winamp Bento

La 10 ani de la lansarea primei versiuni, AOL sărbătoreşte, fără cei de la Nullsoft, prin lansarea unei noi versiuni (actualmente în stadiu beta). AOL a denumit-o Winamp 10th Anniversary Edition (alternativ Winamp 5.5), însă eu mă voi referi la ea prin numele de cod: Winamp Bento.

Lista noutăţilor pe care această versiune le aduce nu poate începe decât cu noua temă. Este o temă mult mai complexă ca funţionalitate decât temele obişnuite. Dincolo de culorile diferite care îi pot fi aplicate (implicit fundalul este negru, iar textul gri), Bento oferă un grad ridicat de configurabilitate. Ceea ce este şi mai îmbucurător, este faptul că producătorul a inclus opţiuni de configurare şi dezactivare a tuturor funcţiilor noi, indiferent de importanţa acestora. De exemplu, una dintre micile schimbări de ordin estetic este reflectarea în oglindă a timpului. Cei de la AOL au inclus opţiunea corespunzătoare în secţiunea Skin Settings: Show Timer Reflection.

Winamp

Utilizatorii fideli ai Winamp sunt obişnuiţi cu trei mini-ferestre intergrate modular: fereastra principală, egalizator şi playlist. Acestora li se adaugă ferestrele Media Library şi Video, însă sunt folosite mai rar în general. Bento este o interfaţă pe care AOL o numeşte UUI (Unified User Interface), toate modulele fiind acum unificate în cadrul noii interfeţe. Fereastra principală este acum mai mică. În dreapta ei este plasat un modul generic în care pot fi afişate, alternativ, mai multe secţiuni: informaţii despre melodia curentă, egalizatorul grafic sau opţiunile temei. Alături de datele despre melodia curentă, Winamp afişează acum şi coperta albumului, încărcată de pe Internet.

În dreapta acestui modul este plasată lista de melodii. Iniţial aceasta este restrânsă, luând lăţimea modulelor alătutrate, însă poate fi mărită pe lăţimea ferestrei mari, cu ajutorul unui buton. Sub aceste trei secţiuni (ferestra principală, modulul generic şi lista de melodii) se regăseşte Media Library. Aceast înglobează acum 4 tab-uri care permit accesul la 4 secţiuni: librăria de melodii, fereastra de redare video, efectele vizuale şi un browser Web intern.

Winamp

Funcţii noi

Facilităţile pe care Bento le aduce nu impresionează din punct de vedere numeric, însă sunt importante, chiar dacă unele dintre ele nu sunt deocamdată implementate corect. Una dintre noutăţile importante este aşa-numitul Playlist Generator. Acesta are rolul de a crea o listă de melodii similare cu un cântec aleas de utilizator. Pentru a o utiliza este suficient un click dreapta pe melodia din palylist care va fi luată ca etalon şi alegerea comenzii "play traks similar to…" din meniu. Înainte de a putea fi folosită această funcţie, Winamp are nevoie să scaneze întreaga lista de melodii. Operaţiunea în sine se derulează în background şi este de durată (pentru scanarea a 426 de melodii, a durat aproximativ 15 minute), deci trebuie să ai răbdare.

Dacă vrei să vezi progresul scanării poţi intra la Preferences – Plugins – Media Library şi să dai dubluclick pe Nullsoft Playlist Generator. Dacă vrei să iniţiezi manual scanarea, trebuie să apeşi butonul Scan din această fereastră. Rezultatele acestei funcţii sunt însă dezamăgitoare. Dintr-un playlist cu peste 300 de melodii din acelaşi gen, Winamp a creat o listă cu doar 5 melodii similare celei selectate. Problema ar putea fi de la faptul că nu toate melodiile au tag-ul "gen" completat. De aceea, ar fost mai inspirat dacă cei de la AOL ar fi fi recurs la o comparare a informaţiilor obţinute în urma scanării (artist, album etc) cu o bază de date online.

Winamp

Alături de suportul pentru MP3 Surround, Winamp include acum un aşa-numit Media Monitor care poate reda toate melodiile de pe o pagină Web. O altă funcţie intersantă, care putea fi îndeplinită de versiunile anterioare prin intermediul unui plug-in separat, este afişare melodiei redate, la începutul acesteia, sub forma unui notifier în colţul ecranului. Acesta afişează coperta albumului încărcată de pe Internet, titlul melodiei, artistul, albumul, timpul şi numărul atribuit în playlist. Interesant este că acest notifier este afişat şi la schimbarea melodiilor redate de posturile de radio online.

Winamp

Winamp 10th Anniversary Edition nu este doar o versiune nouă lansată în grabă, pentru a marca într-un fel trecerea a 10 ani de la naşterea Winamp. Este un update major, care aduce multe schimbări atât de ordin estetic, cât şi funcţional. În afară de noutăţile menţionate aici, vei descoperi cu timpul multe alte amănunte şi funcţii mai puţin evidente. AOL dovedeşte că poate duce mai departe faima şi popularitatea pe care Winamp şi-a căştigat-o în era Nullsoft. La mulţi ani, Winamp!

Poţi face download la ultima versiune de Winamp aici.

File de poveste

Nu cred că există un singur vizitator al go4it.ro care să nu fi auzit de Winamp. Este programul care se confundă practic cu istoria MP3-lui. Orice utilizator, indiferent cât de puţin cunoscător în ale calculatoarelor ar fi, a auzit de Winamp şi ştie că este programul pe care trebuie să-l instaleze dacă vrea să asculte muzică pe calculator. Evident, Winamp nu este singurul program de acest gen, unii dintre noi, au probabil alte pretenţii de la un player MP3 software, sau pur şi simplu vor să fie speciali şi să folosească alt program decât restul lumii.

Winamp

File de poveste

Puţini ştiu, probail mulţi nici nu aveau calculator la acea vreme, că Winamp s-a născut cu 10 ani în urmă şi că motorul de decodare a fost dezvoltat de Tomislav Uzelac, un student croat. Justin Frankel este cel care a creat interfaţa a ceea ce avea să devină Winamp şi a integrat motorul dezvoltat de Tomislav Uzelac. Astfel a fost lansată prima versiune de Winamp (0.20a), pe 21 aprilie 1997. Versiunea finală avea să vină peste ceva mai mult de o lună, urmată în ianuarie 1998 de înfiinţarea companiei Nullsoft de către Justin Frankel. Au urmat 3 versiuni majore: 2, 3 şi 5. Cei de la Nullsoft au preferat să sară peste versiunea 4 după insuccesul lui Winamp 3, cea de-a 5-a versiune fiind o combinaţie mult mai reuşită între 2 şi 3. Sloganul oficial al lui Winamp 5 a fost chiar 2+3=5.

Winamp

În iunie 1999 Nullsoft a fost cumpărată de AOL, însă echipa de progarmatori a rămas pentru moment. În timp însă, aceştia au plecat, ultimul programator Nullsoft părăsind corabia în vara lui 2005. Din la acel moment Winamp a fost responsabilitatea exclusivă ce programatorilor de la AOL. Aceştia au fost învinuiţi pentru insuccesul celei de-a 3-a versiuni, însă s-au revanşat odată cu Winamp 5. Cei care au crezut că AOL înseamnă sfârşitul lui Winamp aşa cum îl ştim (printre care se numără şi subsemnatul) şi naşterea unui program diferit, s-au înselat.

Cu toată succesiunea de teme şi tehnologii, Winamp are şi acum aroma programului original. Pentru a da semnificaţie popularităţii de care se bucură acest program trebuie spus că la nivelul anului 2005, la care s-a oprit statistica, Winamp avea 57 milioane de utilizatori! Este al doilea player multimedia ca popularitate, după Windows Media Player care este înclus în Windows (excepţie o fac versiunile Windows XP N şi Windows Vista N din care Microsoft a eliminat Windows Media Player după ce am fost amenţată cu amenzi imense de Consiliul Uniunii Europene).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News