Cum instalezi Windows 10 sau 11 fără bloatware cu doar două click-uri

16.08.2023
Cum instalezi Windows 10 sau 11 fără bloatware cu doar două click-uri
foto: Ctrl.blog

Daniel Aleksandersen, creatorul Ctrl.blog, a publicat un articol foarte informativ prin care ne învață cum să instalăm Windows 10 sau 11 fără aplicațiile extra pe care Microsoft le forțează asupra utilizatorilor. Astfel, folosind metoda lui Aleksandersen, din două click-uri, poți scăpa de majoritatea aplicațiilor nedorite la instalarea sistemului de operare, lucru care îți va salva timp la prima configurare, pentru a nu sta să ștergi manual Candy Crush, Netflix sau Spotify, dacă nu ți le dorești.

Windows 11 instalează aplicații extra, în funcție de regiunea aleasă

Atunci când alegi regiunea de instalare a sistemului de operare, Windows verifică o listă de „inbox apps”, pe care trebuie să o instaleze pe lângă cele standard ale sistemului de operare. Aceste aplicații sunt de obicei rezultatul unor parteneriate contra cost cu companiile producătoare, deci practic reclame integrate direct în noua instalare a Windows. Aceste Inbox Apps sunt prezente pe Windows 10 și 11, iar cei care doresc să instaleze „pe curat” sistemul de operare fără aceste aplicații, nu trebuie să facă decât un singur lucru.

Atunci când ești în ecranul inițial de boot de pe stick, când Windows îți cere să setezi limba și regiunea pentru data și oră, nu trebuie decât să alegi din listă fie „English (World)”, fie „English (Europe)”. Dacă nu alegi o țară, precum România, Windows nu va instala acele aplicații, întrucât sistemul de operare are liste pentru fiecare țară sau regiune în parte, dar nu și pentru cele generice.

windows11-ooberegion-error
foto: Ctrl.blog

Pentru că această regiune „nu există” de fapt, și alte aplicații sau servicii Microsoft, care sunt bazate pe respectiva setare nu vor funcționa. De exemplu OOBE (Out of Box Experience) nu va funcționa și chiar poate să afișeze erori în timpul instalării. Aceste erori nu afectează cu nimic procesul de instalare și funcționarea sistemului de operare. Poți să treci mai departe cu „Skip”, și nu va instala nimic pe lângă Windows.

Desigur, prin această metodă nu scapi de Office, OneDrive sau Solitaire, care vor fi acolo atunci când pornești prima dată Windows 10 sau 11, însă sunt șanse mai mari să folosești acele aplicații oricum, față de Candy Crush Saga.

sursa: Ctrl.blog

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult