Windows 10 rulează acum și pe telefoane Galaxy S8

16.04.2020
Windows 10 rulează acum și pe telefoane Galaxy S8

Telefoanele mobile din prezent sunt atât de puternice, în special în gama de top, încât uneori ne întrebăm la ce este necesară atât de multă putere de procesare pe un dispozitiv mobil. Producătorii de telefoane tot încearcă să prezinte tot felul de funcții noi, în special în domeniile de productivitate și creativitate, însă nimic nu poate momentan să înlocuiască un sistem de operare desktop la capitolul confort și funcționalitate. Se pare însă că aceste dispozitive mobile sunt destul de puternice pentru a rula chiar și sisteme de operare desktop, cum a fost demonstrat pe un Samsung Galaxy S8 care poate rula Windows 10.

Windows 10 este probabil cel mai versatil sistem de operare pe care Microsoft l-a produs până în prezent, acesta fiind folosit atât pe PC-uri desktop și portabile, dar și pe tablete, console de jocuri și chiar dispozitive de realitate augmentată, precum HoloLens. De altfel, există și o versiune numită Windows 10 on ARM, realizată pentru dispozitive cu procesoare mobile, precum laptop-urile cu chipset Snapdragon și plăci de genul Raspberry Pi.

Galaxy-S8-with-Windows-10

De altfel, aceasta a fost și versiunea pe care dezvoltatorii din spatele acestui proiect au folosit-o. Aceștia au portat în trecut Windows 10 și pe alte dispozitive cu ARM precum vechile Lumia 950 și 950 XL de la Microsoft, care rulau inițial Windows 10 Mobile. Având în vedere că Galaxy S8, echipat cu Snapdragon 835, oferă un chipset mai recent și mai puternic, experiența de utilizare a sistemului de operare pe acest model ar trebui să fie mai bună.

Momentan însă, fiind un proiect la început de drum, sistemul de operare poate rula, însă nu poate fi folosit în totalitate. În lipsa unor driveri pentru touchscreen, cameră și alte componente, Windows 10 este greu de utilizat așa cum rulează acum pe aceste telefoane. Cert este că munca a început și de acum înainte majoritatea funcțiilor vor fi pornite.

Windows-10-ARM-on-Android

Pe lângă Galaxy S8, cei care lucrează la acest proiect au mai testat și pe alte telefoane cu configurații similare, precum Xiaomi Mi MIX 2, OnePlus 6 și Xiaomi Mi 6. De asemenea, dezvoltatorii iau în calcul realizarea unei versiuni dual-boot, care să ruleze în paralel cu Android, fiind posibilă schimbarea sistemului uitlizat la pornirea telefonului.

Încă nu există instrucțiuni despre cum să testezi asta pe telefonul tău personal acasă, însă probabil că tot sistemul este încă foarte instabil pentru a putea fi folosit în mod obișnuit. În cazul în care acest proiect va avea succes pe termen lung, visul unora dintre utilizatori care își doresc un computer cu Windows complet echipat într-un format mic, pe care să îl conecteze la un simplu dock pentru activități de productivitate, ar putea fi mai aproape de realitate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult