Windows 10 va oferi suport nativ pentru gesturi pe trackpad

29.10.2014
Windows 10 va oferi suport nativ pentru gesturi pe trackpad

Windows 10 nu va aduce doar îmbunătăţiri la nivelul interfeţei sistemului de operare, ci va adăuga şi funcţii noi, care să îmbunătăţească productivitatea utilizatorilor. Cea mai nouă adiţie la noul Windows este posibilitatea de a recunoaşte gesturi de pe trackpad-ul unui laptop în mod nativ, fără aplicaţii third party.

Joe Belfiore, corporate VP la Microsoft, a recunoscut că Windows nu oferea în trecut suport pentru gesturi multitouch, însă noul Windows 10 va adresa această problemă. Deşi nu au fost dezvăluite toate comenzile tactile care vor fi prezente în noul sistem de operare, câteva au fost demonstrate. Este vorba despre patru comenzi care necesită trei degete pentru a realiza o serie de funcţii de bază.

Glisarea a trei degete in jos aruncă toate ferestrele deschise în taskbar, glisarea în sus le aduce înapoi pe ecran, încă o glisare în sus deschide noul meniu Task View, iar glisarea la stânga sau la dreapta porneşte meniul de Task Switch, accesibil şi prin combinaţia de taste Alt + Tab. Nu este de mirare că Microsoft a decis să ofere suport pentru astfel de comenzi, întrucât trecerea de la un laptop la altul în prezent poate deveni confuză, întrucât fiecare producător de hardware oferă propriile comenzi specifice.

Acest gen de comenzi sunt prezente pe Mac OS X de mai mulţi ani şi au pătruns foarte adânc în modul de lucru al utilizatorilor de computere de la Apple. Gesturile pe Mac OS X sunt atât de populare, încât Apple a lansat şi un trackpad special pentru sistemele desktop. Companii precum Logitech au realizat deja astfel de produse pentru Windows 8, care cu siguranţă vor deveni mult mai utile odată ce Windows 10 ajunge pe piaţă cu suport nativ pentru acestea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult