Windows 10 va putea încărca automat fişierele rar accesate în contul OneDrive

12.09.2018
Windows 10 va putea încărca automat fişierele rar accesate în contul OneDrive

Spaţiul de stocare în general nu constituie o problemă pentru sistemele PC, hard disk-urile de capacitate mare fiind relativ ieftine şi durabile. Însă nu la fel se pune problema în cazul sistemelor laptop, capacitatea de stocare fiind dificil sau chiar imposibil de suplimentat, dacă laptopul folosit face parte din categoria celor ultra-portabile, care nu permit dezasamblarea pentru înlocuirea sau instalarea de componente.

Gândit pentru a funcţiona ca sistem de operare universal, compatibil cu orice model de PC sau laptop, Windows 10 este pus în dificultate de propriul consum de memorie, simpla instalare folosind o bună parte din spaţiul disponibil pe un SSD de 32GB. Încercând să adreseze această problemă, Microsoft va modifica funcţionalitatea Storage Sense din Windows 10 pentru a forţa eliberarea a mai mult spaţiu de stocare, chiar şi atunci când fişierele vizate fac parte din colecţia personală a utilizatorului.

Pornind de la idea că mulţi utilizatori salvează documente pe hard disk şi apoi uită de ele, Storage Sense va muta automat fişiere rar utilizate în contul OneDrive. Pentru a nu crea confuzie, acestea vor apărea în continuare în directoarele unde se aflau iniţial, singurul indiciu privind mutarea acestora fiind simbolul „nor” apărut în dreptul numelui de fişier. Atunci când utilizatorul încearcă să acceseze unul dintre fişierele mutate în spaţiul OneDrive, acesta va fi transferat mai întâi pe hard disk, proces care poate dura câteva momente. După accesarea iniţială, acesta va fi păstrat într-o memorie buffer, pentru eventualitatea în care va fi solicitat din nou.

Cu setările implicite, Storage Sense va putea transfera automat în spaţiul OneDrive orice fişiere care nu au fost accesate în ultimele 30 de zile, lăsând în loc scurtături conţinând link-ul către noua locaţie din spaţiul cloud. Limita de timp va putea fi ajutată în funcţie de preferinţe.

O altă noutate pentru funcţia Storage Sense este includerea unei rutine pentru descoperirea şi înlăturarea automată a fişierelor temporare şi memorii cache. Aceasta se va activa dacă spaţiul de stocare disponibil scade sub nivelul critic, rolul său fiind similar celui îndeplinit de utilitarul Disk Cleanup, folosit de mulţi ani pentru sarcini de „curăţenie”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video