Windows 10X nu se mai lansează în 2021. Microsoft ar putea renunța complet la acest OS

08.05.2021
Windows 10X nu se mai lansează în 2021. Microsoft ar putea renunța complet la acest OS

Microsoft a anunțat Windows 10X și a demonstrat noul sistem de operare în urmă cu aproape doi ani, alături de noi concepte de computere cu două ecrane precum Surface Neo, un hibrid între o tabletă și un laptop. Singurul produs care a ajuns pe piață din acea prezentare a fost Surface Duo, telefonul cu Android cu două ecrane al companiei, însă s-ar putea ca restul celor prezente la acel eveniment să nu mai ajungă niciodată în magazine.

Microsoft ar putea anula sistemul de operare Windows 10X

Windows 10X ar fi fost răspunsul Microsoft la alternative precum Chrome OS și chiar iPadOS. Aceasta ar fi fost o nouă tentativă din partea companiei americane să propună un sistem de operare mai „light”, rapid, care să ruleze pe hardware mai modest, precum procesoare pentru ultra portabile sau procesoare ARM și care să permită noi posibilități de multitasking. Din păcate însă, sistemul de operare a ratat ferestrele de lansare anterioare și se pare că nu va fi lansat nici în 2021.

Deja Microsoft a amânat sistemul de operare și i-a limitat impactul inițial, spunând că dispozitivele cu două ecrane precum Surface Neo nu vor fi inițial disponibile la lansare. Acum însă, zvonurile afirmă că Microsoft renunță, fie temporar, fie permanent, la dezvoltarea Windows 10X. Eforturile companiei în domeniul sistemelor de operare se vor concentra însă pe dezvoltarea Windows 10 „standard”.

Este posibil ca Windows 10X să se întoarcă pe piață cândva, mai ales pentru că Microsoft nu a anunțat încă anularea acestui sistem de operare. De asemenea, capabilitățile sale ar putea fi oricând integrate în Windows 10 și activate doar pe anumite dispozitive.

Aceasta nu este însă prima tentativă de la Microsoft de a concura cu sistemele de operare de la Google și Apple. Anterior, compania a lansat Windows RT, o versiune pentru procesoare ARM și foarte limitată din punct de vedere software a lui Windows 8, cât și Windows 10S, un Windows 10 fără acces la aplicații desktop tradiționale. Ambele au fost considerate eșecuri, însă.

sursa: Petri

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult