Windows 11 primește suport nativ pentru arhive RAR, 7zip și alte formate comune

24.05.2023
Windows 11 primește suport nativ pentru arhive RAR, 7zip și alte formate comune

După zeci de ani în care instalarea unei aplicații dedicate pentru arhivare fișiere a fost practic obligatorie pe orice PC nou configurat, Microsoft anunță că va adăuga sistemului Windows 11 suport nativ pentru arhive RAR, 7zip și alte formate comune.

Mai mult decât o simplă opțiune pentru extragerea fișierelor arhivate, s-ar părea că utilizatorii de Windows 11 se vor alege cu o soluție de arhivare complet funcțională, chiar dacă, lipsită de setările avansate disponibile în aplicații dedicate precum WinRAR sau 7-Zip.

„Minunea” este posibilă prin integrarea cu nucleul Windows a librăriilor software dezvoltate în cadrul proiectului libarchive. De mult timp folosit în ecosistemul Linux, plugin-ul libarchive suportă numeroase alte formate de arhivare mai puțin comune utilizatorilor Windows (ex tar, gz).

Microsoft nu oferă un calendar precis pentru noua funcționalitate Windows 11, însă un calup de actualizări destul de consistent este rezervat chiar pentru ziua de joi 25 mai, confirmat deja cu suport Bluetooth LE, un nou simbol pentru evidențierea conexiunilor protejate cu VPN și alte îmbunătățiri.

Între timp, tot Microsoft a confirmat că Windows 10 nu va mai primi update-uri importante, iar perioada de suport extins bazat pe asistență tehnică livrarea de actualizări esențiale pentru securitate va înceta, cel mai probabil, în anul 2025.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult