Windows 10 nu va mai primi noi update-uri importante. Când se termină suportul software

28.04.2023
Windows 10 nu va mai primi noi update-uri importante. Când se termină suportul software

Atunci când a lansat Windows 10, Microsoft promitea că aceasta este ultima versiune a sistemului de operare, care va fi actualizată cu noi capabilități în viitor. Se pare însă că în urmă cu câțiva ani, compania a decis să renunțe la acest plan și a creat Windows 11, o versiune foarte similară la nivel de funcționalitate, dar cu o interfață nouă. Planul este ca Windows 10 să primească în continuare suport până în 2025, însă ultimul update major, care adaugă funcții noi, a fost deja lansat.

Microsoft a anunțat când va renunța la suportul pentru Windows 10

Microsoft a dezvăluit că Windows 10 22H2 este ultima versiune majoră a sistemului de operare. Asta înseamnă că nu va mai primi capabilități noi față de ceea ce are deja, urmând ca următoarele update-uri până în 2025 să rezolve bug-uri care mai apar și să ofere îmbunătățirile periodice pentru securitate.

Pe data de 14 octombrie 2025, Windows 10 va intra în EOS (End of Support), așa cum s-a întâmplat și cu versiunile anterioare ale sistemului de operare, precum Windows 7 sau 8.

Acum că suntem la începutul „sfârșitului” pentru versiunea 10, Windows 11 va fi împins mult către companii. Microsoft a anunțat că Windows 11 va primi o versiune LTSC (Long Term Servicing Channel) în a doua jumătate a anului 2023.

Nu este surprinzător că Microsoft începe deja să se pregătească de finalul perioadei de suport pentru Windows 10. Compania deja a încetat să mai vândă sistemul de operare în mod oficial încă din ianuarie. Având însă în vedere că acesta a fost lansat în 2015, Microsoft se ține de promisiunile recente în care promite 10 ani de suport pentru sistemele sale de operare.

Având în vedere că Windows 11 a fost lansat în 2021, ne putem aștepta la suport până în 2031 pentru acesta. O versiune nouă, Windows 12, este deja zvonită, iar dacă Microsoft păstrează programul de lansări din 6 în 6 ani, este posibil să vedem un nou Windows prin 2027.

sursa: Microsoft

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult