Windows 7 şi Windows 8 vor primi funcţiile de ˝spionare„ a utilizatorilor introduse de Windows 10

Windows 7 şi Windows 8 vor primi funcţiile  de ˝spionare„  a utilizatorilor introduse de Windows 10

Windows 7, ultima versiune de Windows lansată înainte ca Microsoft să intre cu tot avântul în era dispozitivelor mobile şi a serviciilor cloud, este pe cale să piardă unul din principalele atuuri lăudate de fani în comparaţiile cu nou venitul Windows 10.

În mod tradiţional, după fiecare lansare a unei versiuni Windows utilizatorii care doreau să beneficieze de inovaţiile şi tehnologiile acesteia erau îndrumaţi să facă upgrade la noul OS, utilizatorii şi organizaţiile reticente la schimbările propuse de Microsoft putând folosi în continuare versiunea de Windows preferată, beneficiind de toate funcţiile acesteia şi patch-uri care să remedieze eventuale probleme de securitate nou descoperite. Strategia prin care Microsoft decidea să nu aducă funcţii noi în produsele anterioare, după lansarea unei noi versiuni Windows, era privită ca o trădare la adresa milioanelor de utilizatori care au achiziţionat deja licenţe Windows.

Răspunzând vocilor care pledau pentru un Microsoft mai darnic cu utilizatorii versiunilor anterioare de Windows, compania americană a decis să porteze o parte din funcţiile introduse odată cu Windows 10

Windows 7 şi Windows 8 vor primi funcţiile de ˝spionare„  a utilizatorilor introduse de Windows 10

Din păcate cadoul oferit utilizatorilor de Windows 7 şi Windows 8 va lăsa cu siguranţă un gust amar fanilor devotaţi, actualizările livrate prin serviciul Windows Update aducând o serie de funcţii controversate, pentru care Windows 10 este acuzat că ar încălca intimitatea utilizatorilor trimiţând automat informaţii despre aceştia unor servere deţinute de Microsoft.

Modificările sunt livrate prin serviciul Windows Update într-un calup de 4 patch-uri, identificate cu descrierea  “Update for customer experience and diagnostic telemetry”:

  • KB 3068708 – activează serviciul Diagnostics and Telemetry tracking pe dispozitivele existente. Potrivit Microsoft, patch-ul oferă din avantajele Windows 10 şi sistemelor care încă nu au făcut upgrade la noua versiune. Patch-ul este clasificat drept recomandat şi este instalat automat împreună cu actualizările de sistem obişnuite.
  • KB 3022345 – actualizarea a fost înlocuită de patch-ul KB 3068708, însă oferea acelaşi serviciu de Telemetry tracking.
  • KB 3068708 – este responsabil cu colectarea de informaţii pentru diagnosticarea unor probleme de funcţionare pentru sistemele incluse în Customer Experience Improvement Program.
  • KB 3075249 – actualizarea adaugă puncte de monitorizare sistemului User Account Control (UAC), pentru colectarea de informaţii legate de interacţiuni low-level. Microsoft va primi mai multe informaţii despre aplicaţiile care declanşează sistemul UAC, detaliind activitatea acestora şi motivul pentru care sunt solicitate drepturi de acces elevate. Patch-ul este clasificat drept opţional şi nu este instalat automat.
  • KB 3080149 – descris folosind o formulare similară patch-urilor anterioare ˝patch-ul activează serviciul Diagnostics and Telemetry tracking pe dispozitivele existente, oferind din avantajele Windows 10 şi sistemelor care încă nu au făcut upgrade la noua versiune˝. Patch-ul este clasificat drept opţional.

Spre deosebire de Windows 10, utilizatorii Windows 7 şi Winows 8 pot împiedica folosirea noilor funcţii de ˝telemetrie„ blocând instalarea patch-urilor mai sus menţionate. Alternativ, utilizatorii avansaţi pot dezactiva manual serviciul Application Telemetry, din lista de servicii Windows (tastele Win + R, urmată de comanda services.msc). Aparent, măsura nu este complet eficientă fără blocarea accesului la adresele vortex-win.data.microsoft.com şi settings-win.data.microsoft.com, folosite de Microsoft pentru centralizarea informaţiilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult