Windows 8 pentru dispozitive ARM – prezentare video şi detalii

10.02.2012
Windows 8 pentru dispozitive ARM - prezentare video şi detalii

Windows 8 în ediţie ARM nu este încă finalizat, la fel şi dispozitivele pe care va fi găzduit. Microsoft ne promite totuşi că ambele produse vor fi gata în timp util pentru a se alătura ediţiilor pentru PC-uri cu procesor x86/64 bit ale sistemului Windows 8.

Windows 8 - rulat pe o tabletă cu procesor ARM

Windows 8 ARM este oferit la pachet cu suita Microsoft Office 15, alcătuită din componentele Word, Excel, PowerPoint, şi One Note. Noile aplicaţii Office sunt bazate pe o interfaţă desktop, dar cu adaptări pentru ecrane touch şi un consum cât mai redus de resure pe dispozitivele cu procesoare ARM.

Versiunea pentru tablete şi PC-uri ARM a sistemului Windows 8 include atât interfaţa Metro, cât şi un mod desktop cu funcţionalitatea interfeţei Windows clasice. În modul dekstop avem acces la un manager de fişiere în stil Windows Explorer, ediţia desktop PC a Internet Explorer 10 şi alte funcţii desktop. Prin includerea ambelor tipuri de interfaţă, Microsoft încearcă să pună tabletele cu procesoare ARM pe picior de egalitate cu cele echipate cu procesoare Intel x86.

Totuşi, în ciuda aspectului şi funcţionalitatea aproape identică, tabletele cu Windows 8 în versiune ARM vor suferi cel puţin la început de o lipsă acută de aplicaţii. Pentru ca această categorie de produse să aibă succes, golul de aplicaţii trebuie umplut cât mai repede de dezvoltatorii software. Partea bună este că aplicaţiile pentru tablete ARM nou create vor oferi de la bun început adaptări pentru interfaţa Metro şi interacţiunea prin interfaţă touch, ceea ce nu este întodeauna cazul pentru vasta majoritate a aplicaţiilor care pot fi instalate pe tabletele x86.

Din păcate Microsoft dă şi o veste proastă celor care sperau să poată rula măcar unele aplicaţii desktop PC pe tabletele cu Windows 8 ARM. Sistemul de operare nu permite rularea, emularea sau portarea aplicaţiilor x86/64 pentru aceste dispozitive. Asta înseamnă că dezvoltatorii software vor trebui să rescrie practic de la zero aplicaţiile vechi, operaţiune mare consumatoare de timp şi resurse, ce ar putea încetini ritmul lansărilor de aplicaţii ARM.

În prezent, Microsoft lucrează alături de partenerii săi pentru finalizarea Windows 8 ARM şi intenţionează să livreze noul sistem de operare numai împreună cu dispozitivele hardware noi pe care este intenţionat să ruleze şi nu ca un produs separat, care poate fi achiziţionat şi instalat pe generaţiile actuale de tablete ARM.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News