Windows 8.1 Update 1, ajuns pe internet în versiune aproape finală. Merită instalat?

10.02.2014
Windows 8.1 Update 1, ajuns pe internet în versiune aproape finală. Merită instalat?

Aşteptată pentru lansare oficială la începutul lunii aprilie, actualizarea Windows 8.1 Update 1 a ajuns deja pe internet în versiune aproape finalizată, arătând ceea ce pare a fi setul complet de modificări pe care Microsoft le aduce platformei Windows 8.1 în pregătire pentru saltul la Windows 9.

Windows 8.1 Update 1 adaptează automat interfaţa pentru mouse şi tastatură

Pentru început, Windows 8.1 Update 1 capătă abilitatea de a face distincţie între dispozitive touch şi PC-uri clasice cu tastatură şi mouse încă de la momentul instalării, activând opţiunea boot-to-desktop pentru cele din urmă. Pornirea PC-ului în modul desktop va fi activată şi pentru cei care aplică actualizarea Update 1 peste instalări Windows 8.1 deja existente. Totodată, butonul Shutdown este prezent în ecranul de start numai dacă a fost detectată prezenţa unui PC non-touch.

Indiferent de tipul dispozitivului folosit, toţi utilizatorii Windows 8.1 Update 1 beneficiază de noua funcţie Search adăugată în ecranul Start.

Windows 8.1 Update 1 - funcţia Search accesibilă din colţul dreapta-sus

Lista schimbărilor aduse de Windows 8.1 Update 1 include şi o bară de titlu cu opţiuni minimize, close şi snap în aplicaţiile pentru Windows 8, afişată automat pe dispozitivele cu mouse şi tastatură atunci când plasăm cursorul în partea superioară a interfeţei. Tot pentru configuraţii non-touch este adresat şi noul meniu contextual disponibil în ecranul de start. Activat prin click-dreapta pe lista de tiles-uri, meniul oferă acces la comenzi executate în mod normal prin gesturi touch, cum ar fi redimensionarea şi mutarea aplicaţiilor.

Windows 8.1 Update 1 - taskbar-ul poate fi accesat şi din ecranul de start

Opţiunea show Windows Store apps on the taskbar permite afişarea aplicaţilor Windows 8 în taskbar-ul clasic, respectiv miniaturi din interfaţa acestora la trecerea cursorului peste selecţiile din taskbar. Suplimentar, acum este posibilă afişarea taskar-ului chiar şi atunci când ne aflăm în ecranul de start sau rulăm aplicaţii Windows 8 în mod maximizat, trăgând cursorul în partea de jos a ecran.

Meniul Settings conţine o nouă secţiune Disk space în care sunt enumerate aplicaţiile instalate şi spaţiul de stocare rezervat, respectiv colecţia de poze, muzică şi filme. Suplimentar, aplicaţia SkyDrive este referită acum sub numele OneDrive.

Windows 8.1 Update 1 - noua secţiune Disk space

În funcţie de prezenţa sau absenţa ecranului touch, pozele şi melodiile preferate sunt deschise automat fie cu aplicaţii Modern UI, sau familiarele Windows Photo Viewer şi Windows Media Player.

Recunoscând în mod tacit greşeala făcută la momentul lansării Windows 8, Microsoft speră ca prin schimbările aduse să îmbunătăţească experienţa la utilizarea PC-urilor clasice.

Windows 8.1 Update 1 - SkyDrive, redenumit OneDrive

Pachetul Windows 8.1 Update 1 va fi pus la dispoziţia publicului în prima parte a lunii aprilie, sub forma unei actualizări gratuite ce poate fi descărcată prin serviciul Windows Update. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult