Windows 8.1 with Bing, un sistem de operare mai ieftin pentru producătorii de tablete şi laptopuri

Windows 8.1 with Bing, un sistem de operare mai ieftin pentru producătorii de tablete şi laptopuri

Acum trei luni, a ieşit la iveală un zvon care afirma că Microsoft pregăteşte o versiune specială a sistemului de operare Windows 8.1 care va avea un preţ scăzut sau va fi chiar gratuită. Acest zvon a fost confirmat vineri, însă cei care sperau că Microsoft va oferi acest produs tuturor utilizatorilor interesaţi vor fi puţin dezamăgiţi deoarece este vorba doar de o versiune destinată integratorilor.

La începutul lunii aprilie, în cadrul conferinţei BUILD 2014, Microsoft a anunţat că sistemele de operare Windows Phone 8.1 şi Windows 8.1 vor fi oferite fără costuri de licenţiere în cazul tuturor telefoanelor şi tabletelor cu ecrane cu o diagonală mai mică de 9 inchi. Compania nu a oferit mai multe detalii în acel moment, însă nou anunţatul Windows 8.1 with Bing a fost dezvăluit vineri în cadrul unui anunţ oficial şi clarifică modul în care Microsoft va încerca să-şi facă platforma mai atrăgătoare din punct de vedere al costurilor.

În cazul versiunii standard a sistemului de operare Windows 8.1, motorul de căutare Bing este configurat ca serviciu implicit, însă integratorii OEM pot schimba acest lucru după bunul plac. În cazul noii versiuni Windows 8.1 with Bing, integratorii nu mai pot altera această setare, însă cumpărătorii nu vor fi împiedicaţi să aleagă ulterior Google Search sau orice altceva.

Microsoft presupune însă că mulţi dintre ei nu o vor face, compania încercând astfel să atragă mai mulţi utilizatori către propriul serviciu de căutare, dar să găsească totodată şi o sursă suplimentară de venituri pentru compensarea, parţială sau totală, a pierderilor generate de scăderea sau eliminarea costurilor de licenţiere.

Dincolo de această diferenţă, versiunea standard şi cea „with Bing” sunt identice din toate punctele de vedere. Compania nu oferă în acest moment mai multe detalii despre costurile de licenţiere, însă ştim deja că tabletele cu ecrane mai mici de 9” se vor bucura de gratuitate. În acest condiţii, putem presupune că producători tabletelor cu ecrane mai mari de 9”, laptopurilor sau sistemelor desktop se vor bucura de reduceri substanţiale a costurilor de licenţiere.

Microsoft a anunţat deja câteva optimizări de natură software care permit implementarea Windows 8.1 pe tabletele ceva mai ieftine. În cadrul BUILD 2014, Microsoft a anunţat că Windows 8.1 va beneficia de o actualizare care va permite instalarea pe sistemele cu 1 GB memorie RAM şi 16 GB de memorie internă, iar noua versiune de Windows 8.1 atacă aceeaşi piaţă din altă direcţie: cea a costurilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News