Windows Defender poate inunda partițiile Windows 10 cu sute de mii de fișiere, din cauza unui bug

09.05.2021
Windows Defender poate inunda partițiile Windows 10 cu sute de mii de fișiere, din cauza unui bug

Un bug Windows Defender poate da surprize neplăcute utilizatorilor Windows 10, populând partiția de sistem cu sute de mii de fișiere de fișiere mici.

Pe lângă faptul că irosesc mult spațiu de stocare, fișierele extrem de numeroase pot cauza degradarea semnificativă a performanțelor, mai ales în cazul PC-urilor echipate cu hard disk clasic. Poți verifica dacă și PC-ul tău este afectat de acest bug vizitând C:\ProgramData\Microsoft\Windows Defender\Scans\History\Store

Problema se manifestă începând cu versiunea 1.1.18100.5 a motorului de scanare Windows Defender și constă în acumularea de hash-uri MD5 pentru toate operațiunile de scanare rulate de aplicație în fundal. Fiecare fișier astfel generat are dimensiunea de 4KB, însă din pricina modului de funcționare al dispozitivelor SSD, volumul real al datelor scrise poate fi mult mai mare decât spațiul ocupat efectiv de fișierele respective, cauzând uzura accelerată a celulelor NAND Flash.

windows defender

Variind de la o situație la alta, spațiul ocupat pe partiția Windows 10 poate fi de la câțiva MB, până la peste 30 GB și sute de mii de fișiere.

Deși bug-ul poate fi eliminat folosind Windows Update pentru a detecta și instala cele mai recente actualizări disponibile (inclusiv pentru componenta Windows Defender), curățarea „gunoiului” lăsat în urmă ar putea necesita o vizită la folderul sus menționat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult