Windows Phone 8 – primele detalii oficiale

Windows Phone 8 - primele detalii oficiale

Microsoft a dezvăluit primele detalii despre Windows Phone 8, sistemul de operare pentru următoarea generaţie de telefoane inteligente.

Windows Phone 8 - primele detalii oficiale

Lista îmbunătăţirilor include suport extins pentru procesoare dual şi quad-core, conectivitate NFC, integrare avansată cu serviciile Skype, un ecran de start reproiectat şi alte detalii de fineţe.

Spre deosebire de predecesorul Windows Phone 7.5, noul OS are la bază acelaşi kernel Windows NT folosit şi de sistemul Windows 8, în versiunea pentru PC-uri desktop. Schimbarea va permite dezvoltatorilor software să creeze mai rapid aplicaţii pentru platformele desktop şi mobile.

Cu toate aceste modificări, actualizarea la Windows Phone 8 nu va ajunge la niciunul din telefoanele cu sistem Windows Phone deja lansate, sistemul având nevoie de hardware nou pentru a funcţiona la întregul potenţial. În schimb, Microsoft va oferi un pachet de actualizare separat pentru dispozitivele actuale, ce instalează versiunea Windows Phone 7.8. Update-ul aduce cel puţin o parte dintre schimbările de interfaţă pregătite pentru Windows Phone 8, dar nu întreaga funcţionalitate a acestuia.

Windows Phone 8

Windows Phone 8, cu nucleu NT

Cea mai mare schimbare adusă de Windows Phone 8 este tranziţia la kernel-ul Windows NT şi elemente relevante acestui sistem de operare – referite sub denumirea Windows Core. Pe scurt, Windwos Phone 8 va împărţi cu Windows 8 acelaşi kernel, sistem de fişiere, librării media foundation, drivere pentru dispozitive şi componente din sistemul de securitate.

Performanţe şi compatibilitatea cu aplicaţiile actuale

În loc de librăriile .NET Compact Framework din Windows Phone 7, WP8 trece la un sistem Core CLR ce permite rularea aplicaţiilor într-o manieră asemănătoare PC-urilor Windows, cu beneficii la capitolul performanţă şi folosind componente comune între platformele mobile şi desktop, ce simplifică portarea aplicaţiilor. Cu toate acestea, toate cele aproximativ 100.000 de aplicaţii Windows Phone deja existente vor continua să funcţioneze cu WP8.

Îmbunătăţiri la nivel hardware

Ajutat de arhitectura Windows NT, Windows Phone 8 suportă utilizarea de procesoare dual-core, quad-core, octo-core şi teoretic, configuraţii multi-core cu până la 64 nuclee.

Windows Phone 8 va suporta un total de trei rezoluţii de lucru: WVGA, WXGA şi 720p. Toate cele trei rezoluţii suportă rate de aspect asemănătoare (15:9 şi 16:9), astfel încât să nu fie probleme cu adaptarea aplicaţiilor pentru diferite dimensiuni de ecran.

Windows Phone 8 - Microsoft Wallet

Suport pentru plăţi electronice

Windows Phone 8 include un nou Wallet hub, cu suport pentru plăţi prin sistem NFC şi capabil să stocheze şi utilizeze date ca numărul card-ului de credit, card-uri de membru şi diverse card-uri de fidelitate. Microsoft anunţă deja colaborarea cu mai mulţi parteneri pentru facilitarea sistemului de plăţi NFC, cum ar fi Chase bank şi Orange France.

Suport pentru card-uri de memorie detaşabile

Windows Phone 8 va avea suport complet pentru card-uri de memorie SD/microSD. Astfel, vom putea folosi card-uri de memorie ca şi dispozitive de stocare detaşabile, pentru a transfera rapid fişiere media şi instala aplicaţii.

Deşi prezent şi la Windows Phone 7, suportul pentru card-uri de memorie era adresat numai dezvoltatorilor OEM, motiv pentru care numai anumite modele de card-uri SD funcţionau îndeajuns de bine pentru a permite extinderea spaţiului de stocare. Drept urmare, majoritatea fabricanţilor au decis să renunţe cu totul la includerea unui slot SD, livrând doar produse Windows Phone cu capacitate de stocare fixă.

Interfaţa Windows Phone 8

Cea mai proeminentă schimbare din interfaţa Windows Phone 8 este meniul Start Screen, bazat pe acelaşi sistem de tile-uri ca şi până acum, dar grupate pe trei dimensiuni: mici, medii şi mari. Cele mai mici dintre ele (singurele care nu existau şi în WP7) ne ajută să îngrămădim mai multe elemente pe ecran, folosind un mod de afişare care nu necesită prea mult spaţiu pentru a furniza informaţii. În ton cu această schimbare, Microsoft extinde şi spaţiul disponibil pentru plasarea de live tiles-uri, acestea putând să ocupe efectiv tot ecranul.

Windows Phone 8 Windows Phone 8
Windows Phone 8 Windows Phone 8

Utilizatorii vor putea ajusta dimensiunea fiecărui tile, alegând între opţiunile mic, mediu şi mare. În mod similar, dezvoltatorii de aplicaţii au posibilitatea de a crea un tile personalizat de dimensiune mare – ceva rezervat până acum doar pentru partenerii Microsoft de prim rang şi dezvoltatori OEM.

Microsoft şi-a actualizat deja colecţia de aplicaţii pentru a profita de noul sistem de tile-uri. Cât despre aplicaţiile oferite de terţi, acestea vor primi automat doar un tile rectangular de mici dimensiuni, sau mai mare dacă este specificat de producător.

Chiar dacă nu a dat detalii exacte, Microsoft a prezentat şi noile opţiuni de personalizare a temei de culoare, precum şi un nou logo în stil Windows 8 Metro, rezervat pentru dispozitivele cu sistem Windows Phone 8.

Suport nativ pentru serviciile Skype şi aplicaţii VoIP

Microsoft a adaptat infrastructura Windows Phone 8 pentru suport generalizat la folosirea aplicaţiilor de tip VoIP, categorie în care intră clientul Skype, dar şi multe aplicaţii oferite de terţi.

Suportul oferit face ca soluţiile VoIP să devină aplicaţii de prim rang în Windows Phone 8, cu funcţii integrate direct în Phone Dialer, People Hub şi alte locaţii importante.

Windows Phone 8 - Apel Skype Windows Phone 8 - Contact Skype

Internet Explorer 10 pentru WP8

Microsoft a demonstrat IE10 în versiune pentru Windows Phone 8. Noul web browser preia acelaşi cod sursă folosit în ediţia desktop pentru sisteme cu Windows 8, complet cum multe din îmbunătăţirile aduse la nivel de securitate.

Internet Explorer 10 mobile oferă phishing filter pentru prevenirea tentativelor de fraudă şi acces la SmartScreen URL reputation system, responsabil de detectarea website-urilor cu grad de risc ridicat.

Nokia Maps devine principalul serviciu de hărţi din WP8

Nokia Maps aduce suport pentru utilizare offline şi o mai bună acoperire globală pentru hărţile oferite – ambele fiind aspecte unde serviciul Bing Maps lăsa de dorit.

Date de lansare şi disponibilitate

Fără a da prea multe detalii, Microsoft a promis că primele telefoane cu sistem Windows Phone 8 vor lua drumul magazinelor în această toamnă, venind de la producători ca HTC, Samsung, Huawei şi Nokia.

Cei care deţin deja un terminal cu sistem Windows Phone 7.x vor primi pachetul de actualizare la Windows Phone 7.8 cam în aceiaşi perioadă, primind acces la interfaţa UI modificată şi un set de „alte îmbunătăţiri” râmase încă nedetaliate.

Primele produse cu sistem Windows Phone 8, în magazine din această toamnă

Per total, Windows Phone 8 este văzut ca un pas luat în direcţia unui ecosistem unificat, ce acoperă principalele platforme Microsoft (Windows, Windows Phone, Xbox). Deşi vine cu sacrificii, cerând o nouă generaţie hardware pentru suport complet, noul OS se prezintă drept un mediu mult mai prietenos pentru dezvoltatorii de aplicaţii, mai ales dacă aceştia sunt deja familiarizaţi cu Windows 8 şi aplicaţiile în stil Metro.

Rămâne de văzut dacă soluţia de compromis pregătită pentru cei care au cumpărat deja telefoane cu sistem Windows Phone – pachetul de actualizare Windows Phone 7.8 – va reuşi să se ridice la nivelul aşteptărilor, sau din contră, le va lăsa un sentiment de abandon din partea Microsoft.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult