Windows RT s-ar putea întoarce cu compatibilitate Windows 10

04.03.2016
Windows RT s-ar putea întoarce cu compatibilitate Windows 10

Windows RT a fost un eşec mai mare decât „fratele” său, Windows 8, fiind abandonat complet, fără posibilitate de upgrade la Windows 10. Se pare însă că această versiune ar putea reveni într-un viitor apropiat sub forma lui Windows 10 RT, un sistem de operare cu toate funcţiile normale, însă cu suport complet pentru procesoare pe arhitectură ARM. Evident, produsele vizate de acest nou software ar putea fi tabletele, însă informaţiile disponibile sugerează că nu vor ajunge în magazinele obişnuite.

Adevărata problemă a lui Windows RT era lipsa de suport software pentru această platformă, dispozitivele bazate pe acesta putând rula exclusiv aplicaţii Modern UI din Windows Store. Se pare că viitorul Windows RT va fi în mâinile mediului enterprise, aplicaţia de securitate Device Guard de la Microsoft listând Windows 10 RT ca unul dintre sistemele de operare cu suport pentru aceasta. Întrucât Microsoft nu a anunţat acest sistem de operare şi a confirmat deja că Windows (8) RT nu va primi upgrade la Windows 10, probabil că este vorba despre o versiune care este în acest moment testată intern.

În acest moment există două posibilităţi. Fie Microsoft va reveni asupra deciziei din trecut şi va lansa un program de upgrade pentru dispozitivele cu Windows RT, similar cu cel pornit anul trecut, la lansarea Windows 10, fie va lansa o nouă versiune Windows 10 RT, care va rula pe o serie nouă de dispozitive. Desigur, Windows 10 RT nu va fi obligatoriu un sistem de operare pentru tablete, compania putând plănui să creeze şi noi dispozitive mobile în format laptop pentru a concura cu seria de computere Chromebook.

Până la un anunţ oficial, Windows 10 RT rămâne la nivelul de zvon, sau de experiment intern în cadrul Microsoft.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult