Windows XP, la final de drum. Milioane de PC-uri lăsate pradă viruşilor începând cu 8 aprilie 2014

08.04.2014
Windows XP, la final de drum. Milioane de PC-uri lăsate pradă viruşilor începând cu 8 aprilie 2014

Încă  folosit pe aproape 28% dintre PC-urile din lumea întreagă, Windows XP primeşte acum ultima porţie de actualizări pentru securitate, urmând ca din 8 aprilie să fie aruncat definitiv în lada cu vechituri a istoriei, sau cel puţin asta este planul oficial anunţat de Microsoft.

Lăsate fără actualizări de securitate şi suport tehnic din partea Microsoft, PC-urile cu sistem Windows XP au perspective sumbre în ceea ce priveşte securitatea pe care o mai pot oferi utilizatorilor obişnuiţi, care din diferite motive aleg să rămână cu acest OS vechi de 13 ani. Printre cei lăsaţi descoperiţi se numără inclusiv guverne şi companii cu activităţi în domeniul bancar, a căror infrastructură necesită investiţii serioase pentru înlocuirea echipamentelor depăşite din punct de vedere tehnic.  Încercând să găsească o cale de mijloc, unele organizaţii au trecut la negocierea unor contracte separate cu Microsoft, în speranţa de a câştiga mai mult timp pentru înlocuirea echipamentelor vechi.

Windows XP -  cum arată astăzi peisajul din celebrul wallpaper Windows XP

Din păcate pentru cele mai multe organizaţii prinse în capcana Windows XP nu costul echipamentelor este adevărata problemă, ci colecţia de aplicaţii software esenţiale pentru buna desfăşurare a activităţilor, incompatibile cu ediţiile Windows ce au urmat şi foarte costisitor de înlocuit cu versiuni aduse la zi.

Venind ca un avertisment sumbru, ultima colecţie de patch-uri pentru Windows XP remediază o serie de vulnerabilităţi critice, exploatate în mod activ cu aplicaţi malware în ciuda faptului că au fost descoperite abia spre finalul lunii martie. Mai departe, începând cu data de 8 aprilie 2014 fiecare bug nou descoperit devine automat vulnerabilitate de tip 0-day cu risc imediat de infectare, pentru care nu va exista niciodată un remediu oficial din partea Microsoft. Cel puţin în perioada imediat următoare putem aştepta ca Windows XP să fie luat mai des în vizorul producătorilor de malware, atraşi de noile portiţe pentru infectare lăsate permanent deschise pe milioane de PC-uri cu WIndows XP din lumea întreagă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult