Yahoo Messenger pentru Vista, primul beta

05.05.2008
Yahoo Messenger pentru Vista, primul beta

În ultima lună a anului trecut Yahoo a lansat prima versiune a mult aşteptatului (de unii) Yahoo Messenger pentru Vista. Acesta venea cu mare întârziere, la aproximativ un an de la anunţare şi nu era decât un preview ce includea doar funcţiile elementare. La jumătate de an distanţă, Yahoo lansează prima versiune beta.

Aşteptări

Între preview şi beta, teoretic, ar trebui să existe numeroase deosebiri. Chiar dacă în principiu, termenul beta desemnează o versiune de test, aceasta ar trebui să permită utilizatorului să-şi facă o idee despre ce va găsi în varianta finală. Ţinând cont şi de faptul că au trecut 6 luni de la preview, aşteptam ca acest beta să fie unbuild apropiat de ceea ce vom vedea în versiunea finală.

Yahoo Messenger Vista

Din păcate, nu este aşa. Acest beta pare să fie mai aproape de preview-ul din decembrie, decât de versiunea finală, din punctul de vedere al funcţiilor incluse. Adică este în continuare lipsit de multe facilităţi. În schimb, vine cu câteva noutăţi minore care aduc un foarte mic plus de funcţionalitate.

De ce o versiune specială pentru Vista

Yahoo Messenger Vista Ideea este simplă. Vista are la bază un sistem grafic (Aero) de care nu a profitat nimeni până acum, la un an şi jumătate de la lansarea oficială a sistemului de operare. Yahoo Messenger pentru Vista ar fi primul program construit pe acest sistem. Pentru utilizatorul simplu, acest lucru se traduce printr-o interfaţă mult mai spectaculoasă.

De la Yahoo Messenger pentru Vista însă se aşteaptă mai mult decât o nouă interfaţă. Se aşteaptă mai multă stabilitate, un consum decent de resurse şi bineînţeles funcţii noi.

Ce are în plus faţă de preview

Răspunsul scurt ar fi nu prea multe. În primul rând a fost implementat suportul pentru voce, adică vei putea realiza convorbiri audio. Calitate audio nu pare să se fi îmbunătăţit, iar folosirea facilităţii nu diferă de Yahoo Messenger, versiunea standard.

În al doilea rând, Yahoo Messenger pentru Vista versiunea beta vine cu două funcţii nu tocmai esenţiale, dar interesante oricum. Prima dintre acestea este notificarea în cazul schimbării statusului. Acum, în afară de notificările obişnuite, vei putea opta să fii atenţionat când cineva îşi schimbă statusul.

Tot la capitolul notificări, o altă funcţie interesantă este configurarea avansată a alertelor. Adică vei putea configura programul să te anunţe de intrarea, ieşirea sau schimbarea statusului doar pentru anumite persoane. În fereastra de opţiuni, tab-ul Alerts, există o listă cu toate contactele. Acolo le poţi bifa pe cele pentru care vrei să fi notificat.

Yahoo Messenger Vista

Poate cea mai importantă facilitate nouă, disponibilă şi versiunea de preview, rămâne suportul pentru taburi. Când vorbeşti cu mai mulţi prieteni în acelaşi timp, aceştia pot fi grupaţi într-o singură fereastră.

Cam atât la capitolul funcţii noi. Tot cu titlu de noutate pot fi amintite şi diverse efecte grafice pe care această versiune beta le are în plus faţă de preview-ul de aum 6 luni.

Yahoo Messenger Vista

Ce îi lipseşte

Yahoo Messenger pentru Vista beta nu are nici acum o serie de facilităţi devenite deja standard şi care mai mult ca sigur se vor regăsi în versiunea finală. Printre acestea se numără arhiva, setările de privacy şi webcam.

Ce probleme are

În cele câteva zile scurse de la lansare, nu am avut probleme de stabilitate cu el. Un aspect negativ îl constituie consumul de memorie RAM, de multe ori acesta trecând şi peste 100 MB. De asemenea, după un timp lung în care a stat în system tray, fereastra principală apare cu greutate.

La viteza celor de la Yahoo ne aşteptăm ca peste alte 6 luni să mai vedem o versiune de test şi poate, cu puţin noroc, peste un an vom avea şi versiunea finală. Atunci vom afla cât de bun sau de prost poate fi un program la care se lucrează de 2-3 ani.

Yahoo Messenger Vista beta download

Urmărește Go4IT.ro pe Google News