A fost dezvoltat un test COVID-19 care oferă rezultate în 30 de secunde

26.10.2020
A fost dezvoltat un test COVID-19 care oferă rezultate în 30 de secunde

Cercetătorii iranieni de la Universitatea din Teheran au descoperit o nouă metodă pentru detectarea virusului COVID-19. Este vorba despre un test rapid, care poate oferi rezultate în numai 30 de secunde, un proces care va putea accelera semnificativ detectarea persoanelor infectate. De asemenea, ar putea crește numărul de teste realizabile zilnic, putând avea informații mult mai aproape de realitate decât avem în prezent.

Testul este dezvoltat în cadrul Universității din Teheran

Noua metodă implică un test electrochimic al sputei, secreție vâscoasă care se găsește pe căile respiratorii. Aceasta poate fi colectată însă doar dacă pacientul tușește. Nu poate fi colectată din secreții nazale, de exemplu. Procesul este unul puțin mai complicat, întrucât pacientul va trebui să tușească în momentul în care se face colectarea de mostre de spută, dar viteza de procesare a mostrei și rezultatul rapid este un mare avantaj.

„Am dezvoltat o metodă rapidă pentru a depista inflamații respiratorii în timp real. Testul poate ajuta doctorii să depisteze dacă pacientul are o șansă crescută de a contracta virusul COVID-19. Bolile respiratorii pot face un pacient imun și după diagnostic, pacientul știe daca are nevoie de a lua măsuri în plus de precauție pentru a se proteja de coronavirus.” a declarat Mohammad, profesor în cadrul Universității.

Acest test poate fi însă calibrat pentru a detecta virusul COVID-19 și chiar și severitatea afecțiunii la fiecare pacient în parte. Testele folosesc un senzor de unică folosință, iar rezultatul este afișat în câteva secunde pe ecranul aparatului.

Noile testele sunt deja folosite în patru spitale și sunt înregistrate pentru a fi aprobate în utilizare în Iran. Momentan, acestea funcționează sub un certificat temporar. Cercetătorii Universității din Iran au aplicat și pentru un brevet în SUA, însă nu a fost încă aprobat. De altfel, având în vedere relațiile dintre SUA și Iran, probabil că nu va fi aprobat foarte curând.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult