Agenția Spațială Europeană a lansat un nou portal pentru monitorizarea poluării

14.06.2020
Agenția Spațială Europeană a lansat un nou portal pentru monitorizarea poluării

Agenția Spațială Europeană (ESA) oferă începând de astăzi un nou portal din care putem urmări nivelul de poluare cu nitroxid de azot pentru orice regiune a planetei.

Datele sunt centralizate folosind satelitul Copernicus Sentinel-5P (S5P), lansat în anul 2017 ca o unealtă pentru documentarea poluării la nivel global.

Dioxidul de azot este principalul poluant rezultat din activitatea vehiculelor comerciale, diverse instalații industriale și centrale electrice. Atunci când concentrația sa în atmosferă depășește un anumit nivel, dioxidul de azot poate pune în pericol sănătatea oamenilor afectând sistemul respirator. Din acest motiv, poluarea atmosferică este o problemă de sănătate publică în foarte multe regiuni ale lumii. Acum, oricine poate observa concentrația acestui poluant în zona unde locuiește, folosind instrumentul de mapare ESA nou lansat, gradația de pe hartă reflectând nivelul de poluare măsurat în ultimele 14 zile..

Acesta este primul dintre mai multe produse de cartografiere care vor fi lansate pentru a prezenta public datele colectate cu ajutorul satelitului Sentinel-5P. Echipele ESA lucrează în prezent și la elaborarea unei hărți care arată nivelurile globale de monoxid de carbon, evidențiate pe regiuni.

Agenția spațială subliniază că schimbările nivelurilor de poluanți ca urmare a carantieni COVID-19 sunt evidente pe această hartă, evidențiind „reducerile drastice” înregistrate în orașe din întreaga lume. Publicul va putea compara acest lucru cu datele viitoare pe măsură ce orașele se redeschid și traficul revine la valorile de dinainte de pandemie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult