Astronauții chinezi de pe stația spațială Tianhe au ieșit pentru prima dată în afara modulului

06.07.2021
Astronauții chinezi de pe stația spațială Tianhe au ieșit pentru prima dată în afara modulului

Astronauții chinezi care au ajuns cu succes în urmă cu doar câteva săptămâni la bordul noii stații spațiale Tianhe, au realizat și prima „plimbare” în afara modulului principal. Aceasta a fost și o operațiune istorică pentru programul spațial chinez, întrucât a fost prima dată când doi astronauți ai țării au ieșit împreună în spațiu. Anterior, în 2008, la prima „plimbare spațială” (space walk) a Chinei, un singur astronaut a părăsit vehiculul.

Astronauții chinezi au realizat primul „space walk” în tandem din istoria țării

În prezent se află trei astronauți de origine chineză pe stația spațială Tianhe. Haisheng Nie, comandantul misiunii, a rămas în capsulă, în timp ce Boming Liu și Hongbo Tang au fost cei doi care au ieșit din stație. Aceștia au lucrat timp de șapte ore la brațul robot al stației, care va fi folosit în viitor pentru a ajuta la completarea altor misiuni la bordul stației spațiale. Momentan, doar unul dintre cele trei module ale stației este în orbită, celelalte două urmând a fi lansate în perioada următoare.

Stația spațială Tianhe ar trebui să fie finalizată abia în decembrie 2022. Echipajul curent al stației mai are de stat o perioadă la bordul său, întreaga misiune fiind programată pentru trei luni. De altfel, înainte să se întoarcă, mai este programată o ieșire în afara modulului stației spațiale.

Tianhe este cea de-a treia tentativă a Chinei de a pune o stație pe orbita planetei, iar modulul principal de acum, care măsoară o lungime de 16,6 metri, este cel mai mare pe care l-a lansat până în prezent. Motivul pentru care China își construiește propria stație este faptul că a fost respinsă de la colaborarea la Stația Spațială Internațională de către SUA, care a invocat probleme de legislație, dar și politice. De altfel, Rusia a anunțat de curând că ia în considerare retragerea suportului pentru ISS și că ia în considerare construcția unei stații proprii, care ar putea fi construită până în 2030.

China supune că momentan nu va accepta participarea altor state în construcția stației Tianhe, însă după completarea ei, va accepta astronauți ai altor țări la bord. În ultimul an, pe lângă acest space walk în tandem, China a reușit să își lanseze modulul principal al stației spațiale, a pus un robot pe planeta Marte și a recuperat mostre de materiale de pe Lună.â

sursa: Engadget, CNN

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult