Cea mai mare turbină eoliană va avea 242 metri înălțime și va putea alimenta 20.000 de gospodării

28.08.2021
Cea mai mare turbină eoliană va avea 242 metri înălțime și va putea alimenta 20.000 de gospodării

Creată de producătorul chinez MingYang Smart Energy, noua turbină eoliană este cu doar 19% mai mare decât modelul Haliade-X creat de General Electric, însă va produce cu 40% mai multă electricitate.

Cel puțin în privința turbinelor eoliene, strategia mai mare=mai bine încă funcționează foarte bine, eficiența acestui tip de instalație părând să crească în mod exponențial, mult mai repede decât dimensiunile fizice. Așa se face că MySE 16.0-242, noua turbină eoliană cu înălțime de 242 metri creată de producătorul chinez MingYang Smart Energy, promite să livreze o putere nominală de 16MWhr, suficient pentru a suplini necesarul unei comunități cu 20.000 gospodării, timp de până la 25 de ani cât (durata de viață estimată a echipamentului).

Încă la stadiul de proiect, echipamentul ar urma să fie testat la stadiul de prototip începând cu anul viitor, elicea cu trei lamele a câte 118 metri lungime acoperind o suprafață de 46000 metri², echivalentul a pese trei terenuri de fotbal. Producția anuală estimată este 80GWhr, cu 45% mai mult decât actualul model de top, MySE 11.0-203, echipat cu o elice având diametrul mai mic cu doar 19%.

Problema este că nu doar producția de electricitate crește în mod exponențial. Odată cu lărgirea diametrului elicei, forțele mecanice exercitate asupra paletelor și întreaga turbină cresc și ele, implicit costurile unei astfel de turbine.

Potrivit Departamentului American de Energie, costul asociat energiei eoliene atinge 120 dolari, cu mult peste nivelul de 70 dolari atribuit energiei solare, sau aproape 33 dolari plătiți pentru 1MW electricitate furnizată de centralele pe cărbune.

Având cel puțin rolul de a acoperi necesarul de energie pe care parcurile solare nu-l pot acoperi, generând electricitate inclusiv pe timpul nopții, fermele eoliene reprezintă o sursă foarte importantă de energie regenerabilă, alături centralele hidroelectrice. Și cum toate trei depind de resurse a căror disponibilitate nu poate fi garantată, continuare investițiilor în tehnologii de energie regenerabilă rămâne un criteriu esențial pentru limitarea încălzirii globale.

Potrivit experților în domeniu, costul sistemelor offshore de generare a energiei electrice folosind turbine eoliene va scădea cu 37%-49% până în 2050, prin introducerea noilor generații de instalați eoliene mai eficiente. Dezvoltatorul MingYang Smart Energy susține că producția comercială folosind noua generație de turbine eoliene va demara în prima jumătate a anului 2024.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult