O echipă de cercetători a dezvoltat un strat antiviral care rezistă 90 de zile pe suprafețe

27.04.2020
O echipă de cercetători a dezvoltat un strat antiviral care rezistă 90 de zile pe suprafețe

O echipă de cercetători de la o universitate din Hong Kong a dezvoltat un strat antiviral care poate rezista timp de trei luni pe suprafețele pe care este aplicat.

Potrivit oamenilor de știință, stratul oferă protecție „semnificativă” împotriva virusurilor și bacteriilor, chiar și a coronavirusului care provoacă boala COVID-19.

Stratul, numit MAP-1, a fost dezvoltat în 10 ani în adrul Kong University of Science and Technology (HKUST), transmite Reuters. Acesta poate fi aplicat cu un spray pe suprafețe care sunt folosite frecvent în spațiile publice, precum mânerele ușilor, balustrade sau butoanele lifturilor.

„Aceste suprafețe sunt atinse frecvent și, în același timp, sunt un mediu foarte eficient de transmitere a bolilor”, a declarat Joseph Kwan, profesor la HKUST.

Stratul include milioane de nano-capsule care conțin dezinfectanți. Acestea rămân active și eficiente chiar și după ce substanța se usucă.

Soluția propusă de HKUST nu este toxică și este prietenoasă cu pielea și mediul înconjurător. Produsul va putea fi folosit și pentru dezinfectarea electronicelor. Se știe că telefoanele mobile sunt unele dintre cele mai murdare obiecte.

După ce au fost încheiate testele clinice într-un spital și un azil de bătrâni din Hong Kong, stratul a fost lansat pe piață de Germagic, o unitate a companiei Chiaphua Industries, care colaborează cu universitatea.

Produsul cu efect antiviral va fi disponibil pentru consumatori luna viitoare, iar cu ajutorul unor ONG-uri, stratul a fost folosit pentru dezinfectarea locuințelor a peste 1.000 de familii cu venituri mici.

Dezinfectarea unei școli cu noua substanță costă echivalentul a 2.600 – 5.500 de dolari, în funcție de mărime. O sticlă de 50 ml va costa, în retail, 70 de dolari, iar una de 200 ml va avea prețul de 250 de dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult