China a crescut prima plantă pe suprafaţa Lunii într-o fermă artificială

16.01.2019
China a crescut prima plantă pe suprafaţa Lunii într-o fermă artificială

Misiunea spaţială chineză Chang’e-4 a reuşit o mare realizare pentru ştiinţă pe suprafaţa Lunii. Nu numai că explorează o parte mai îndepărtată a satelitului natural, care nu a fost explorată în trecut, însă capsula a devenit şi prima „fermă” extraterestră, o sămânţă de bumbac încolţind în interiorul unei biosfere de la bordul său.

Astfel, China reuşeşte performanţa de a fi prima ţară care a creşte plante pe Lună, chiar dacă seminţele se află într-un mediu controlat şi nu obligatoriu în solul satelitului. Acest experiment realizat folosind misiunea Chang’e-4 este menit să studieze efectele pe care diferenţele de gravitaţie le are asupra plantelor şi dacă misiunile din viitor pe Lună sau pe Marte ar putea să susţină creşterea de plante pentru a scădea necesitatea de a trimite provizii multe alături de echipajele umane.

„Ferma” de pe Lună este atent controlată pentru a asigura condiţii ideale plantelor de a se dezvolta, fiind plantate şi alte seminţe în solul din capsulă. Pe lângă bumbac, oamenii de ştiinţă din China au plantat şi cartofi, cât şi ouă de muşte de fructe alături de drojdie, pentru a crea un ecosistem mai aproapiat de unul natural.

Cea mai mare provocare a capsulei lunare Chang’e-4 este să păstreze acest compartiment la un nivel de temperatură constant, schimbările drastice putând să afecteze negativ buna dezvoltare a plantelor de la bordul său.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult