China deține un „Roomba spațial”: satelitul care face curat pe orbita Pământului

12.02.2022
China deține un „Roomba spațial”: satelitul care face curat pe orbita Pământului

În timp ce majoritatea agențiilor spațiale din lume încă rămân în stadiul de proiect pentru rezolvarea problemei deșeurilor spațiale, China pare că are deja o soluție funcțională. O probă chineză a fost observată pe orbita planetei în timp ce a interceptat un vechi satelit chinezesc și l-a mutat pe o altă orbită, unde se află în prezent mai multe deșeuri rezultate din lansări în spațiu.

China are acum capacitatea de a muta obiecte din spațiu pe alte orbite

Observația a fost realizată ExoAnalytic Solutions, o companie privată care urmărește pozițiile obiectelor lansate în spațiu. Satelitul chinez SJ-21 a fost urmărit în timp ce a fost deviat de pe orbita sa obișnuită pentru a intercepta satelitul Compass-G2. Acesta era un satelit mai vechi, nefuncțional, lansat tot de China pentru sistemul de navigație BeiDou în 2009. Acesta era nefuncțional încă de la lansare, din anul 2009. SJ-21 doar s-a atașat de satelit și l-a împins către o orbită în care să nu prezinte pericol pentru alte lansări.

Această acțiune a fost observată pe 22 ianuarie, iar operațiunea a durat 4 zile. Pe 26 ianuarie, cele două obiecte erau deja separate. China a lansat SJ-21 în luna octombrie a anului trecut pe o orbită geostaționară. Obiectul s-a întors pe orbita sa obișnuită, care este deasupra ecuatorului.

Agențiile spațiale internaționale încearcă acum să analizeze această capabilitate a Chinei și să stabilească dacă capacitatea de a muta obiecte din spațiu poate fi considerată o amenințare. James Dickinson, șeful US Space Command, a declarat că SJ-21 ar putea fi folosit pentru a muta și alți sateliți, care nu aparțin Chinei. Oficialii chinezi spun însă că țara este „aliniată la scopurile pacifiste ale spațiului cosmic”.

În total, din anii ’60 și până în prezent, au fost lansate în orbită peste 50.000 de obiecte. Doar 30.000 mai sunt în prezent pe orbită, iar dintre acestea aproximativ 5.000 sunt în continuare funcționale, conform ESA. Operațiunile de distrugere a unor sateliți în orbită, realizate de Rusia, India și China, au creat însă și obiecte mult mai mici, care nu pot fi urmărite. Vorbim despre aproximativ 300 de milioane de obiecte mici, care se mișcă cu viteză de 30.000 km/h în orbită.

sursa: DW

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult