China pare să fie prima ţară din lume care a instalat un railgun pe o navă

Autor: Adrian Popa 31.08.2020
China pare să fie prima ţară din lume care a instalat un railgun pe o navă

China pare să fie prima ţară din lume care a instalat cu succes un railgun pe o navă de război. Arma apare în imagini ajunse pe internet, la bordul unui model Type 072III, navă folosită pentru operaţiuni de debarcare.

Nava, numită Haiyang Shan (#936), nu pare să fie dotată cu alte arme şi are la bord trei conainere, care includ, probabil, tehnologia necesară pentru tunul electromagnetic.

Citește și: Țara care a inventat tancurile ar putea fi prima din Vest care renunță complet la ele

US Navy a încheiat cu succes testul unui astfel de tun în luna martie a anului trecut, dar nu l-a instalat încă pe o navă.

Acest railgun a fost dezvoltat de compania britanică BAE Systems pentru US Navy. Testul a fost realizat la American Naval Surface Warfare Centre din Virginia.

Ce este un railgun

Arma înlocuieşte explozibilul, precum praful de puşcă, cu bobine, pentru a lansa proiectile de metal cu mare viteză (până la 7.300 Km/h) şi la distanţe uriaşe (peste 185 de kilometri). Viteza proiectilelor trase de railgun este de aproape şase ori mai mare decât cea a sunetului (1.234 Km/h).

Citește și: China are acum cea mai mare marină militară din lume. Din fericire pentru unii, Beijingului îi lipsește ceva esențial

Această nouă armă poate fi folosită pentru distrugerea altor nave, a rachetelor balistice sau atacarea unor ţinte aflate pe uscat. Costurile de operare ale tunului electromagnetic sunt mai mici decât cele ale multor tunuri navale tradiţionale moderne.

Sursa: Business Insider