Țara care a inventat tancurile ar putea fi prima din Vest care renunță complet la ele

03.09.2020
Țara care a inventat tancurile ar putea fi prima din Vest care renunță complet la ele
Challenger II (Foto: Wikipedia)

Marea Britanie, prima țară din lume care a folosit tancurile pe câmpul de luptă, în Primul Război Mondial, ar putea fi primul stat din Vest care renunță complet la aceste vehicule.

Armata britanică ia în calcul trimiterea tancurilor din dotare la fier vechi. În schimb, forțele armate ale statului s-ar concentra pe războiul informatic și aeropurtat. Mai mult, ar contribui cu elicoptere și militari la orice ofensivă a NATO.

Un astfel de experiment a mai făcut un membru al alianței. Olanda a renunțat, la un moment dat, la cele 60 de tancuri Leopard 2 pe care le deținea. Ulterior a început să reintroducă această armă în serviciu, după ce Rusia a devenit agresivă în Ucraina. În acest moment, olandezii operează 18 vehicule Leopard 2A6M și plănuiesc să cumpere mai multe.

Citește și: China are acum cea mai mare marină militară din lume. Din fericire pentru unii, Beijingului îi lipsește ceva esențial

Tancul de bază al britanicilor, Challenger II, era unul dintre cele mai performante din lume atunci când a intrat în serviciu. Marea Britanie deține 227 astfel de vehicule. Totuși, acestea nu au mai fost modernizate din lipsă de fonduri și au rămas în urmă din punct de vedere tehnologic comparativ cu modele precum cel american M1A2 Abrams sau Leopard 2 din dotarea armatei germane.

M1A2 Abrams (Foto: Pixabay)

Tancurile Challenger II au nevoie de motoare noi, sisteme de control al tirului de ultimă generație și de tunuri moderne.

US Marine Corps a eliminat, de asemenea, tancurile din serviciu

Marea Britanie a fost prima țară care a introdus tancul pe câmpul de luptă. Primul său model, Mark I, a debutat în 1916 la Flers-Courcelette, în Franța, fără prea mare succes. După aceea tancurile și-au dovedit eficiența, iar în Marea Britanie au fost dezvoltate multe modele notabile, printre care amintim Crusader, Churchill, Cromwell, Centurion și Chieftain.

Tancul principal de luptă al britanicilor, Challenger II, a intrat în serviciu în 1998. Anul trecut, Londra a propus perfecționarea a doar 148 de unități. Între timp s-a ajuns la propunerea ca întreaga forță să fie eliminată. Ministerul Apărării a propus renunțarea la tancuri și folosirea banilor în alte scopuri, menționate mai sus.

SUA, care deținea cea mai puternică armată din lume, renunță, de asemenea, la o parte din tancuri. US Marine Corps a eliminat toate cele 120 de unități M1A1 Abrams din serviciu. Acestea ar putea fi înlocuite cu vehicule mai mici, de tipul Carmel, dezvoltat în Israel.

Sursa: Popular Mechanics

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult