Compania Moderna, criticată pentru prețul vaccinului pentru COVID-19

09.03.2023
Compania Moderna, criticată pentru prețul vaccinului pentru COVID-19
foto: Profimedia

Moderna a fost una dintre puținele companii care au reușit să dezvolte un vaccin pentru COVID-19 în timp record, alături de Pfizer și AstraZeneca. Cele de la Johnson & Johnson și Novavax au ajuns mai târziu, dar toate dozele de vaccin care au fost administrate până acum, livrate de toți acești producători au fost gratuite. Moderna se pregătește însă să introducă versiunea comercială a vaccinului său pentru COVID-19, iar prețul, care se zvonește că va fi unul ridicat, pare să provoace controverse.

Peste 100 de dolari pentru o doză de vaccin Moderna

În prezent, vaccinurile de COVID nu sunt disponibile la raft, dar, în curând, clienți vor putea să le cumpere din farmaciile din SUA. Moderna a declarat anterior că prețurile vor fi undeva între 110 și 130 de dolari americani pentru o doză, însă recent a refuzat să mai pună un preț. Având în vedere că prețurile estimate pentru fiecare doză pentru comenzile garantate contractelor de stat au fost undeva pe la 20-30 de dolari per doză, această creștere de preț nu pare să fie justificată, mai ales când mai multe voci spun că vaccinul a fost oricum dezvoltat cu bani de la stat.

CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, infirmă aceste acuzații și spune că vaccinul a fost dezvoltat complet pe baza fondurilor pe care le avea de la investitori. De altfel, banii de la diversele state din lume pentru doze de vaccin doar au accelerat dezvoltarea vaccinului, întrucât platforma și cercetarea erau deja finalizate atunci când au venit comenzile ferme.

Întrucât sistemul medical din SUA este diferit față de cel din Europa, în general, medicamentele pot ajunge la prețuri exorbitante la raft. Companiile se bazează pe faptul că aceste costuri vor fi suportate de casele de asigurări de sănătate, iar inclusiv CEO-ul Moderna spune că se așteaptă ca aceste vaccinuri să nu îi coste nimic în plus pe clienții finali. Asta nu înseamnă că prețul de la raft nu va fi același pentru oricine dorește să îl cumpere fără a fi acoperit de o asigurare, o situație des întâlnită în SUA.

Având în vedere că o mare parte din populație a fost oricum sceptică la vaccinurile pentru COVID-19, iar majoritatea acum se „tratează” acasă de formele ușoare ale virusului prin izolare timp de câteva zile, prețul mare al vaccinurilor ar putea să țină departe publicul care ar fi interesat de încă o doză pentru imunitate crescută pe termen lung.

sursa: WSJ

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult