Cum arată BlueWalker 3, mega-satelitul SpaceX care va livra internet 5G direct pe telefon

02.09.2022
Cum arată BlueWalker 3, mega-satelitul SpaceX care va livra internet 5G direct pe telefon

Confirmat deja de Google și Apple pentru următoarele versiuni de Android și iOS, suportul pentru internet 5G prin satelit ar trebui să funcționeze și cu telefoane existente, fiind asigurat cu ajutorul unei noi familii de sateliți pe care compania americană SpaceX va începe să-i adauge chiar din această lună constelației Starlink.

Spre deosebire de conexiunile de internet prin satelit realizate folosind antene Starlink dedicate, opțiunea pentru internet 5G prin satelit va funcționa ca un serviciu de urgență, activat doar atunci când nu există acoperire la rețeaua terestră a operatoriului de telefonie mobilă. Similar conexiunilor în roaming, serviciul va fi disponibil doar la operatorii de telefonie care colaborează cu SpaceX.

Comparat cu micro-sateliții care formează constelația Starlink, prototipul BlueWalker 3 este un veritabil colos cu o  suprafață desfășurată de 64m², comparabilă spațiului locuibil dintr-un apartament cu 3 camere la bloc. Acesta este alcătuit din până la 100 de module interconectate și odată ajuns pe orbită este desfășurat precum un covor de mari dimensiuni. Fiecare modul are partea din spate acoperită cu celule fotovoltaice, în timp ce fața găzduiește antene orientată către Pământ, formând ”celule” de acoperire care pot fi direcționate către anume zone geografice de interes.

La fel ca și ceilalți sateliți Starlink, prototipul BlueWalker și versiunile finale ale sateliților 5G, denumite Bluebirds, vor fi amplasate pe orbite joase în jurul Pământului (între 220 și 340 km). Măsura se impune pentru a reduce cât mai mult distanța de conectare cu telefoanele utilizatorilor. Însă de aici rezultă și o potențială problemă, sateliții puternic reflectorizanți și desfășurați precum oglinzi de mari dimensiuni urmând să devină unele dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cer, vizibile cu ochiul liber pe măsură ce traversează cerul la fiecare 90 de minute.

Dat fiind numărul de zeci, poate sute de sateliți Bluebird ce vor fi adăugați constelației Starlink (alcătuită deja din alte mii de micro-sateliți), apar temeri tot mai legitime privind poluarea cu lumină a cerului și perturbarea drastică a observațiilor astronomice terestre.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult