Dennis Tito, primul turist spațial, a cumpărat „bilete” pentru o călătorie în jurul Lunii la bordul unui Starship de la SpaceX pentru el și soția sa

13.10.2022
Dennis Tito, primul turist spațial, a cumpărat „bilete” pentru o călătorie în jurul Lunii la bordul unui Starship de la SpaceX pentru el și soția sa

În 2001, milionarul Dennis Tito plătea către Roscosmos 20 de milioane de dolari pentru a-l transporta pe Stația Spațială Internațională. Acesta a devenit atunci primul „turist” spațial, care a vizitat pentru prima dată o stație spațială, în ciuda faptului că nu era un astronaut antrenat special pentru asta. Acum, Dennis Tito fost analist financiar, alături de soția sa Akiko Tito, pilot de avion, doresc să devină și unii dintre primii turiști care participă la un zbor în jurul Lunii, la bordul unui Starship de la SpaceX.

SpaceX începe deja să vândă bilete pentru cel de-al doilea zbor comercial Starship

Dennis și Akiko Tito au fost confirmați de către SpaceX drept primii doi membrii ai echipajului pentru cel de-al doilea zbor comercial realizat cu o navetă Starship. Cei doi vor trebui însă să aștepte, cel mai probabil, încă cinci ani pentru a își îndeplini acest vis, iar la bord vor mai fi încă 10 alți pasageri.  Nu a fost dezvăluită încă suma pe care cuplul Tito a plătit-o pentru acest „sejur”, însă cu siguranță se ridică la ordinul zecilor de milioane.

Prima misiune de acest gen a fost anunțată deja de câțiva ani. Miliardarul Yusaku Mezawa va lua alături de el opt persoane, de preferat artiști, care să creeze lucrări speciale, inspirate de experiența călătoriei în spațiu. În continuare însă, Starship nu este un vehicul spațial complet dezvoltat. SpaceX încă rulează teste, însă vehiculul ar trebui să fie finalizat în următorii câțiva ani.

Aceste misiuni vor face doar o trecere în jurul satelitului natural al Pământului, apropiindu-se la doar 200 de kilometri de suprafața Lunii. După o rotire completă, naveta va fi pusă pe traiectoria de întoarcere pe Pământ.

Turismul spațial este încă într-un stadiu incipient. Blue Origin a realizat câteva zboruri la limita spațiului în capsulele sale, în timp ce pentru prima dată, SpaceX a operat o misiune spațială compusă 100% din civili. Cert este că până la călătorii în zone mai îndepărtate a sistemului solar și eventuala colonizare a planetei Marte, tehnologia de explorare a spațiului mai are de evoluat. Combustibilele fosile, folosite pentru decolare, sunt finite, iar la un moment dat va trebui să găsim metode mai eficiente de a lansa obiecte de pe planetă, dacă dorim să putem explora spațiul pe terme lung.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult