După mașini electrice, și dronele zburătoare ar putea fi încărcate în mod wireless

09.12.2021
După mașini electrice, și dronele zburătoare ar putea fi încărcate în mod wireless

Tehnologia este dezvoltată de agenția americană DARPA (Defense Research Intelligence Agency) ca o modalitate de a ține în zbor pe termen practic nelimitat dronele folosite în activități de supraveghere, folosind încărcare wireless. Dacă funcționează suficient de bine, inovația ar putea facilita în cele din urmă alimentarea din zbor a avioanelor de pasageri cu propulsie electrică.

Ramură a Pentagon responsabilă cu activitatea de cercetare și dezvoltare, DARPA a fost creatorul Atlas, robotul-Terminator intenționat pentru armata americană, a cărui dezvoltare a fost ulterior preluată de Google ca și cumpărător al Boston Dynamics (compania creată pentru administrarea acestui proiect), ulterior vândută gigantului japonez SoftBank și apoi către Hyundai Motor Group.

Continuând cu inițiativele de susținere a unor startup-uri de care nu a auzit nimeni, DARPA finanțează cu 225000 dolari o companie cu sediul în orașul american Seattle, numită Electric Sky, dezvoltatoare a unui produs numit ”Whisper Beam”. Concret, avem de-a face cu un sistem pentru transmiterea la distanță a energiei folosind unde radio.

Comparat încercărilor anterioare bazate pe folosirea de microunde și tehnologie laser, Whisper Beam este un sistem mai puțin vulnerabil la condițiile atmosferice, capabil să asigure un transfer constant de energie care sporește odată cu scurtarea distanței către dispozitivul receptor. Foarte important, tehnologia permite concentrarea transferului de energie într-un fascicul foarte îngust, concentrat pe dispozitivul receptor, minimizând pierderile.

La începutul acestui an, DARPA și-a demonstrat capacitatea de a prinde o dronă X-61 Gremlin și de a o returna în siguranță unui avion C-130 din apropiere, în timpul zborului, o realizare văzută ca o piatră de hotar pentru folosirea „roiurilor de drone” în aplicații militare. Între timp, agenția lucrează și la o operațiune pentru combaterea dronelor folosite în scopuri clandestine, care ar folosi drone atașate cu senzori pentru a detecta și clasifica alte drone detectate în medii urbane.

Următorul obstacol de rezolvat este problema încărcării, adresată cu ajutorul proiectului Electric Sky. Ca parte a primei faze a colaborării cu DARPA, Electric Sky construi și demonstra sisteme de alimentare wireless care funcționează pe distanțe scurte. Însă potrivit co-fondatorului Electric Sky, Jeff Greasonm, nu există niciun motiv ca aceste sisteme să nu poată funcționa cu orice tip de aeronavă electrică.

Este un mit că transmiterea energiei pe distanțe lungi este imposibilă”, a spus Jeff Greason, cofondatorul Electric Sky.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult