FOTO, VIDEO: Misterele ascunse de cea mai nouă insulă din lume

29.07.2020
FOTO, VIDEO: Misterele ascunse de cea mai nouă insulă din lume
Foto: NASA

Cercetători de la NASA şi alte organizaţii au debarcat pe cea mai nouă insulă din lume, apărută în Pacific, lângă Tonga, în urmă cu doar câțiva ani.

Insula, apărută în urma unei erupții vulcanice violente, este acoperită cu un mâl misterios, de culoare deschisă. Deşi are doar puțin peste 5 ani, la suprafaţa sa creşte vegetaţie, iar specii de păsări trăiesc acolo. Aceste animale au adus şi seminţele plantelor care cresc în mâl.

Insule noi apar destul de frecvent, dar majoritatea dispar după câteva luni. Doar trei au rămas perioade mai lungi, în ultimii 150 de ani.

Despre Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, cum a fost numită noua insulă explorată de cercetători, se crede că va rămâne destul d emultă vreme.

Chiar dacă dispare, insula va putea fi explorată în format 3D

Cercetătorii doresc să afle mai multe informaţii despre modul în care aceste noi suprafeţe de uscat se formează. Despre acest subiect se cunosc, deocamdată, puţine lucruri.

Pe insula din Pacific a fost descoperit un cuib de strigă, o pasăre nocturnă de pradă, dar şi sute de cuiburi de Onychoprion fuscatus, pasăre înrudită cu rândunicile de mare.

Oamenii de ştiinţă vor face o hartă 3D detaliată a suprafeţei. O echipă de cercetători s-a întors anul acesta pentru a culege şi mai multe informaţii. Noile descoperiti urmează să fie făcute publice în curând.

Foto: NASA

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult