General Electric, compania care a inventat becurile electrice, vinde divizia de iluminare

28.05.2020
General Electric, compania care a inventat becurile electrice, vinde divizia de iluminare

Larry Culp, CEO-ul General Electric, a luat o decizie istorică zilele trecute. Compania vinde divizia de iluminare, co-fondată de Thomas Edison, cea care a popularizat becurile electrice. Aceasta nu este prima dată când se vinde o parte a companiei. În ultima perioadă au fost vândute diviziile care dezvoltau produse cu microunde, locomotive și mașini de spălat, precum și compania media NBC Universal.

Cine cumpără divizia de iluminare

Cumpărătorul care a bătut palma cu General Electric este compania smart home Savant Systems. De altfel, General Electric intrase chiar de curând în domeniul dispozitivelor smart home, cu becuri inteligente cu LED. Compania își dorește să se reorienteze către dezvoltarea de soluții industriale, nu obligatoriu de produse pentru consumatorii finali.

Chiar dacă nu va mai deține divizia de iluminare, becurile brandului nu vor dispărea de pe piață. Savant Systems intră astfel în posesia unei licențe prin intermediul căreia va putea să folosească în continuare brandul GE. Acest lucru va asigura continuitate pe piață pentru produsele pe care această divizie le produce, iar consumatorii vor putea să își cumpere în continuare becurile preferate.

Aceeași strategie a fost adoptată și atunci când compania chineză Haier a cumpărat de la General Electric divizia de electrocasnice.

Savant Systems a fost fondată în anul 2005 și s-a concentrat încă de la început pe sisteme smart home. Compania dezvoltă sisteme de iluminare, sisteme de climatizare și dispozitive electrocasnice inteligente. Reprezentanții Savant sugerează că va păstra toți cei 700 de angajați după achițiție.

Tradiția General Electric în iluminare

Compania a fost co-fondată de inventatorul Thomas Edison, cunoscut la nivel mondial drept inventatorul becului, prin fuziunea companiei sale Edison General Electric Company cu Thomson-Houston Electric Company.

În 1935, becurile sale au permis primul meci nocturn în cadrul diviziei Major League Baseball din SUA. Laboratoarele companiei au inventat de-a lungul timpului becurile fluorescente în 1938 și lămpile halogen în 1959. De altfel, becurile LED, care încep să domine acum piața, au fost inventate tot de GE în 1962.

Compania General Electric se concentrează acum pe diviziile de sănătate, aviație, energie electrică tradițională și regenerabilă.

(via CNN)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult