Imprimanta 3D pentru mâncare, soluție pentru cei care nu știu să gătească?

04.02.2021
Imprimanta 3D pentru mâncare, soluție pentru cei care nu știu să gătească?

Cercetătorii din Singapore au dezvoltat un sistem care permite obținerea rapidă de preparate gata de consumat, folosind o imprimantă 3D adaptată pentru a folosi drept materie primă legume proaspete sau congelate.

Denumite „food inks”, ingredientele sunt de fapt piureuri de legume în formă lichidă sau semi-solidă, extrudate direct pe farfurie de imprimanta 3D. Scopul este de a da preparatului o formă și aspect ceva mai apetisant, într-un mod care să păstreze valoarea nutrițională și aroma ingredientelor.

Meniurile bazate exclusiv pe alimente în formă de piure sunt de obicei servite pacienților care suferă de dificultăți la înghițire, afecțiune cunoscută sub numele generic de disfagie. În mod tradițional, pentru a prezenta mâncarea într-un mod mai apetisant sunt folosite matrițe din silicon pentru modelare, fapt ce implică atenție sporită la manevrarea produsului și depozitare, dar și costuri.

imprimantă 3D

Pentru început, noua imprimantă 3D va ajuta la prepararea mâncării pentru pacienții internați într-un spital din Singapore, însă conceptul ar putea fi extins pentru obținerea de preparate la scară industrială, folosind ingrediente mai variate.

Principalul obstacol rămâne însă formularea așa numitelor „food inks” într-un mod care să evite modificarea gustului, prin adăugarea de aditivi și coloranți în exces. Deocamdată, piureurile de legume sunt printre puținele ingrediente care pot fi folosite ca atare. Pentru a depăși această provocare, echipa de cercetare a explorat diferite combinații de legume proaspete și congelate pentru a face cernelurile alimentare mai stabile.

Gladys Wong, co-investigator și dietetician la spitalul KTPH din Singapore, a declarat: „Imprimarea alimentelor 3D este mai mult decât o noutate. Cred că va fi o abordare viabilă în viitorul apropiat în furnizarea de hrană pentru pacienții vârstnici. Pacienții noștri fragili, precum și cei cu dificultăți de înghițire, se vor putea bucura de o experiență culinară prezentabilă și plăcută vizual, chiar și cu o dietă restricționată la preparate de tip piure. „

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult