Jeff Bezos scoate un loc la bordul unei capsule spațiale la licitație publică

06.05.2021

Blue Origin, compania de rachete spațiale a lui Jeff Bezos și concurent direct pentru SpaceX-ul lui Elon Musk, va permite unui civil să experimenteze gravitație zero la bordul unei capsule în cadrul experienței de zbor numite New Shepard. Astfel, oricine are banii necesari, va putea licita pentru singurul loc dedicat civililor la bordul capsulei, pentru o experiență de câteva minute în spațiu, în gravitație zero.

Blue Origin, compania spațială a lui Jeff Bezos vrea să trimită un civil în spațiu… contra cost

Licitația a fost deja deschisă și va fi posibilă pre-licitarea de acum până pe 10 iunie. La finalul acestei perioade, cea mai mare sumă licitată va fi afișată public pentru cei care au licitat deja, iar pe 12 iunie va avea loc licitația finală, unde vor fi înscrise contraoferte. Ofertele pot fi înscrise atât online, cât și telefonic, iar locul va fi celei mai mari oferte. Singurele condiții sunt ca persoana care câștigă licitația să aibă cel puțin 18 ani sau vârsta de majorat din țara sa de origine.

Banii pe care Blue Origin îi va încasa de la câștigător nu vor intra însă în conturile companiei, ci vor fi folosiți în scop caritabil pentru organizația sa non-profit Club for the Future.

Experiența de zbor New Shepard va dura zece minute de la decolare și până la aterizare și va avea loc în Texas. Racheta Blue Origin va decola și va trimite capsula din vârf în afara atmosferei, la Linia Karman, 100 de km deasupra nivelului mării. Senzația de lipsă a gravitației va dura doar câteva minute, timp în care racheta va ateriza. La coborâre, capsula va activa parașutele, care vor asigura o aterizare lină la o distanță de câțiva km de locul de unde a avut loc decolarea.

Misiunea va avea loc pe data de 20 iulie, iar capsula zborului New Shepard se numește Alan Shepard, după primul astronaut american care a ajuns în spațiu. Aceasta are la activ 15 misiuni consecutive în care a depășit de fiecare dată Linia Karman. New Shepard va fi însă prima care va avea la bord astronauți.

sursa: Slashgear

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult