Lemnul transparent, soluție pentru telefoane cu ecran care nu se sparge

Autor: Aurelian Mihai 10.10.2020
Lemnul transparent, soluție pentru telefoane cu ecran care nu se sparge

Deși pare venit direct din filmele SF, lemnul transparent este obținut printr-o metodă relativ simplă și ar putea oferi o alternativă la sticla convențională. Potrivit echipei de cercetători care a prezentat această inovație, tehnologia are potențialul de a surclasa sticla obișnuită din aproape toate punctele de vedere.

Lemnul transparent, înlocuitor pentru sticlă

Noul material transparent este obținut prin procesarea lemnului Balsa, obținut de la o specie de copac recunoscut pentru creștere rapidă și proprietățile deosebite ale lemnului furnizat, mai puțin dens și foarte ușor, comparat altor surse. Metoda implică tratarea la temperatura camerei într-o baie de oxidare conținând solvenți speciali, la final, materialul lemnos devenind aproape transparent. După baia oxidantă, lemnul este infiltrat cu un polimer sintetic numit alcool polivinilic pentru a crea un produs transparent și foarte rezistent.

Printre avantajele soluției oferite se numără și proprietățile termoizolante, ferestrele echipate cu acest înlocuitor pentru sticla convențională oferind o mult mai bună izolare termică, aducând economii importante la factura de încălzire.

Potrivit cercetătorilor, combinația de lemn natural și polimer sintetic reprezintă o soluție mult mai durabilă și cu greutate reduse, comparat sticlei convenționale. Preluat în industria smartphone, noul material ar putea face posibile telefoane mobile mai ușoare, cu ecrane care nu se sparg la impactul obiecte dure.

Totuși, cercetătorii nu spun nimic despre rezistența la zgârieturi, aceasta fiind principalul motiv pentru care sticla este preferată în locul materialelor mai puțin dense, cum ar fi policarbonatul (plasticul transparent).