Mars Ingenuity, elicopterul inovator al celor de la NASA, și-a reluat zbourile

05.12.2023
Mars Ingenuity, elicopterul inovator al celor de la NASA, și-a reluat zbourile

Mars Ingenuity, elicopterul inovator dezvoltat de NASA, și-a reluat zborurile după o pauză de mai bine de o lună, efectuând cu succes cel de-al 67-lea zbor. Acesta a zburat peste 393 de metri și a rămas în aer pentru mai mult de două minute, fără a arăta vreo problemă după perioada prelungită petrecută pe sol.

În cadrului ultimului zbor, elicopterul a atins o altitudine de 11.9 metri și o viteză maximă de 11.9 mph (5,4 metri pe secundă).

Suspendarea zborurilor a fost datorată unei întreruperi în comunicațiile dintre echipa Ingenuity și elicopter, cauzată de interpoziția Soarelui între Pământ și Marte, un fenomen cunoscut sub numele de „conjuncție solară”.

Această conjuncție solară se întâmplă la fiecare câțiva ani și aceasta este a doua oară când afectează misiunea Mars a NASA, care include și roverul Perseverance. Alte vehicule ale NASA pe Marte – roverul Curiosity și trei orbite martiene – au operat în apropierea planetei mult mai mult timp și, astfel, au experimentat multiple conjuncții solare.

NASA vrea să proiecteze și alte aeronave mai avansate

Ingenuity, care a devenit primul aparat de zbor care a efectuat un zbor propulsat și controlat pe o altă planetă în aprilie 2021, a depășit așteptările inițiale ale NASA. Succesul său a fost atât de mare încât NASA dorește acum să proiecteze aeronave mai avansate pentru misiuni viitoare pe Marte și alte planete.

Inițial ajuns pe Marte ca o demonstrație tehnologică, Ingenuity și-a dovedit capacitățile și a fost utilizat pentru colectarea de imagini aeriene ale suprafeței marțiene folosind camera sa de bord. Imaginile au fost folosite pentru a ajuta la cartografierea unor rute sigure și eficiente pentru roverul Perseverance, un avantaj de care nu au beneficiat misiunile anterioare de pe Marte, cum ar fi Curiosity, Spirit și Opportunity.

Între timp, roverul Perseverance continuă să exploreze suprafața marțiană în căutarea dovezilor de viață microbiană străveche, cu scopul de a trimite o parte din colecțiile sale de roci pe Pământ pentru o analiză mai detaliată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult