Inspirate de NASA, un nou tip de anvelopă pentru biciclete elimină penele de cauciuc

14.09.2023
Inspirate de NASA, un nou tip de anvelopă pentru biciclete elimină penele de cauciuc

În timp ce soluții care promit să repare penele de cauciuc există deja, o invenție inspirată de NASA promite să le elimine definitiv.

Penele de cauciuc sunt printre cele mai frecvente probleme pe care le vei avea în timpul plimbărilor cu bicicleta, un singur cui sau pietricică mai ascuțită transformând distracția într-o lungă plimbare la pas.

Promise încă de acum doi ani de compania Smart Tire din statul american Ohio, noul tip de anvelope pentru biciclete substituie camera de aer cu o structură metalică semi-rigidă, care se conformează denivelărilor suprafeței de rulare. Deși sunt în continuare goale la interior, anvelopele Metl nu sunt presurizate, fiind astfel imune la majoritatea tipurilor de pene. Indicând depășirea etapei de proiectare, produsul poate fi comandat deja în cadrul unei campanii Kickstarter.

În timp ce versiunile prototip apăreau cu o structură de tip fagure, mult mai complexă și probabil costisitoare, produsul de serie vine cu un design simplificat. Însă aparențele pot fi înșelătoare, ranforsarea de forma unui arc introdus în ceea ce ar fi fost camera de aer apelând la materiale exotice. Vorbim despre un aliaj nichel-titan botezat NiTinol, promițând rezistența Titanului și flexibilitatea unui cauciuc de bună calitate. Astfel, produsul ar trebui să ofere același nivel de confort ca o anvelopă presurizată, dar fără dezavantajele acestora.

Arcul este învelit într-un material din poli-cauciuc care formează pereții laterali transparenți ai anvelopei și banda de rulare înlocuibilă. Potrivit companiei, această configurație folosește doar jumătate din cantitatea de cauciuc necesară la fabricarea unei anvelope obișnuite. În plus, în timp ce banda de rulare ar trebui să fie înlocuită aproximativ la fiecare 8000 până la 12000 de mile, structura de rezistență din titan ar trebui să reziste pe toată durata de viață a bicicletei.

Anvelopa Metl poate fi montata pe jante conventionale, fiind compatibilă cu bicicletele existente pe piață.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult