Microsoft ia în considerare stocarea holografică, ca opțiune pentru centrele de stocare cloud

27.09.2020
Microsoft ia în considerare stocarea holografică, ca opțiune pentru centrele de stocare cloud
binary comment

Tehnologia care prevede stocarea holografică a datelor, folosind un sistem de lasere și cristale foto-sensibile, a fost propusă și chiar demonstrată funcțional acum mulți ani, conturând o alternativă mult mai performantă la tehnologiile convenționale.

Aparentul motiv pentru care încă folosim clasicele hard disk-uri și dispozitive cu tehnologie Flash ține de costul implementării. În continuare, tehnologia este prea scumpă pentru a ajunge la consumatorii de rând, dar ar putea fi suficient de atractivă pentru a-și găsi acceptare pe segmentul cloud.

Stocarea holografică, mai rapidă și mai eficientă decât tehnologiile convenționale

Comparat unui hard disk tradițional, tehnologia holografică nu depozitează datele la suprafața mediului de stocare. În schimb, informația este inscripționată într-un număr aproape nelimitat de straturi suprapuse, depozitate în interiorul unui cristal fotosensibil, folosind sisteme care citesc și depozitează informație la intersecția a două sau mai multe fascicule laser.

Expresia, stocare holografică reflectă spațializarea tridimensională a informației în structura unui mediu „plin”, cum ar fi un cub format dintr-un material foto-sensibil. Comparat unui HDD tradițional, modul de organizare 3D face posibilă accesarea aproape instantanee a informației, fără constrângerile mecanice ale unor discuri rotative. Trebuie doar să focalizezi laserul spre zona care conține informația căutată, accesând datele aproape cu viteza luminii. Bonus, poți folosi mai multe fascicule laser pentru operațiuni de citire/scriere, un singur cristal holografic putând accepta un volum uriaș de informație simultan.

Problema este că, mediul de stocare holografic este singura componentă ușor de miniaturizat și relativ puțin costisitoare. În forma actuală, sistemele laser folosite pentru citirea și inscripționarea datelor ocupă cel puțin spațiul unui dulap. Totuși, capacitatea de stocare și performanțele obținute ar putea fi suficiente pentru a justifica costurile de implementare.

Stocarea holografică poate înghesui cantități mari de date în zone mici de cristal prin simpla schimbare a unghiului luminii laser, informația putând fi citită și ștearsă folosind lumină UV cu diferite nivele de intensitate, rezultând un mediu de stocare foarte rapid și perfect reutilizabil.

Încă aflată la faza de cercetare, tehnologia ar putea avea nevoie de câțiva ani pentru implementare comercială în mediul business. Abia atunci vom putea vorbi despre perspectivele tehnologiei de stocare holografică, ca alternativă la cea NAND Flash.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult