NASA Artemis: 5 motive principale pentru care oamenii se întorc pe Lună

22.11.2022
NASA Artemis: 5 motive principale pentru care oamenii se întorc pe Lună
Foto: NASA

NASA crede că până în 2030 oamenii vor ajunge din nou pe Lună și vor trăi acolo. Misiunea care ar urma să îi ducă pe coloniști pe satelitul natural al Pământului ar fi Artemis 3.

NASA a demarat recent programul Artemis 1, care urmează să colecteze informații și să testeze noi tehnologii, precum naveta Orion sau racheta SLS.

Unii oameni se întreabă de ce este atât de importantă colonizarea satelitului? Episodul „Back to the Moon” al programului de televiziune NOVA explică principalele cinci motive pentru care oamenii doresc să se întoarcă pe Lună, după 50 de ani.

1. Să studieze apa

NASA
Această imagine arată cum este distribuită gheața la polii satelitului. (Foto: Wikimedia)

Apa este esențială pentru viața pe Pământ, dar și pe alte corpuri spațiale, inclusiv Luna. Potrivit observațiilor făcute de sondele Chandrayaan-1 și Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), pe Lună există regiuni vaste cu gheață. Apoi, datele Strategic Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) au arătat din nou că în craterul Clavius există apă, într-o concentrație de aproximativ 350 de ml pe metrul cub de sol.

2. Luna oferă informații despre evoluția sistemului solar

Materialele din care este compus satelitul Pământului conțin informații despre formarea și evoluția sistemului nostru solar, încă de la apariția lui acum circa 4,56 miliarde de ani. Aceste date sunt esențiale pentru a înțelege cum s-a format Pământul și ce evenimente ne-ar putea aștepta în viitor.

3. Pentru a găsi resurse necesare pentru o bază

Construirea unei baze pe Lună nu este o operațiune practică dacă folosim materiale aduse exclusiv de pe Pământ, deoarece transportul lor ar costa zeci de miliarde de dolari. Unele minerale de pe satelit pot fi utilizate pentru construcții, sugerează cercetările de până acum.

4. Gheața de pe Lună poate fi transformată în combustibil, apă și aer

Apa este compusă din hidrogen și oxigen, iar dacă cele două elemente pot fi separate și stocate la fața locului, atunci coloniștii de pe Lună au la dispoziție combustibili foarte eficienți. Ambele elemente sunt inflamabile și pot fi utilizate pentru propulsarea rachetelor. Astfel, gheața de pe Lună poate furniza apă, aer, dar și combustibil pentru explorarea sistemului solar.

5. Tuburile de lavă pot deveni adăposturi

NASA
Se crede despre acest crater că oferă acces la un tub de lavă. (Foto: Wikimedia)

Pe Lună, oamenii au nevoie de adăposturi pentru a fi feriți de radiații și pentru a avea unde lucra. O soluție ar fi construirea de adăposturi subterane. Acolo există tuburi prin care a circulat lava, formate în urmă cu miliarde de ani. Unele dintre ele ar putea fi goale.

Citește și: NASA critică planurile SpaceX de a pune 30.000 de sateliți pe orbită: Prea mult „gunoi”

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult