O erupție solară ar putea perturba sistemele de poziționare GPS și comunicațiile radio

10.12.2020
O erupție solară ar putea perturba sistemele de poziționare GPS și comunicațiile radio
foto; NASA

NASA atenționează cu privire la o erupție solară suficient de puternică pentru a perturba sistemele terestre de comunicații radio și poziționare GPS. Totodată, intensitatea particulelor solare trimise în direcția planetei noastre ar putea fi suficient de mare pentru ca fenomenul de auroră boreală să fie vizibil și în unele țări ceva mai îndepărtate de cercul polar.

Denumite erupții de masă coronară (CME), erupțiile solare se produc atunci când filamente de plasmă supraîncălzită prinse în câmpul magnetic de la suprafața Soarelui sunt eliberate brusc în spațiul cosmic.

Îndreptată în direcția generală a planetei noastre, erupția CME produsă în cursul zilei de luni a atins câmpul geomagnetic al Pământului începând cu ziua de miercuri-joi, unele efecte putând persista inclusiv până vineri.

Potrivit NASA, furtuna geomagnetică rezultată ar putea fi suficient de puternică pentru a cauza interferențe de natură electrică și magnetică asupra echipamentelor și tehnologiilor folosite de civilizația umană. Printre efectele posibil resimțite în această perioadă se numără bruierea temporară a comunicațiilor radio, funcționarea defectuoasă a sistemelor de poziționare GPS.

 

erupție solară
foto: NASA

În special vulnerabili la efectele erupțiilor solare, unii sateliți de comunicații aflați pe orbita pământului ar putea suferi defecțiuni permanente, cauzate de supraîncărcarea circuitelor cu sarcini electrice parazite. Același efect se poate manifesta însă și la suprafața planetei, cauzând suprasarcini în infrastructura de transport a energiei electrice. De altfel, un asemenea incident chiar s-a produs în anul 1989, când o erupție solară deosebit de puternică a cauzat o amplă pană de curent în regiunea Quebec din nordul Canadei.

În februarie, NASA și Agenția Spațială Europeană au lansat Solar Orbiter pentru a capta date despre erupțiile de pe suprafața soarelui. Sonda solară Parker a NASA, de asemenea, oferă imagini detaliate din jurul soarelui. Observatorul este conceput pentru a măsura erupțiile solare pe măsură ce se întâmplă, urmărind în timp real fluxul de material trimis de Soare în direcția planetei noastre.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult