O navă realizată dintr-un nou material ar putea ajunge la Proxima Centauri în 185 de ani

04.08.2020
O navă realizată dintr-un nou material ar putea ajunge la Proxima Centauri în 185 de ani
Foto: Wikipedia

O navă spațială construită dintr-o spumă foarte subțire ar putea ajunge la steaua Proxima Centauri în 185 de ani.

Călătoria i-ar lua navei Voyager 1 73.000 de ani, potrivit NASA. René Heller și colegii lui de la Institutul Max Planck din Germania au propus ideea într-un studiu publicat în jurnalul Astronomy & Astrophysics.

Realizarea prototipului navei cu velă solară ar costa aproximativ 1 milion de dolari, iar lansarea unei misiuni interplanetare ar costa în jur de 10 milioane de dolari.

Vela ar urma să fie construită din aerografit, o spumă foarte subțire care este de 15.000 de ori mai ușoară decât aluminiul. Materialul, cel mai ușor din lume, ar putea fi folosit inclusiv pentru construirea de vele solare.

O navă cu velă solară este o modalitate eficientă pentru explorarea spațiului

Presiunea exercitată asupra unei vele solare de radiaţiile (fotoni) emise de stele este suficientă pentru a propulsa în vid un vehicul. Ideea a fost avansată şi popularizată de astronomul şi astrofiziacianul Carl Sagan. Testele de laborator au arătat că tehnologia este funcţională.

Dacă ar avea o velă cu o grosime de 0,5 mm, vehiculul spațial propus de Heller ar ajunge la planeta Marte în doar 60 de zile și la Pluto în 4,3 ani.

Sonda Voygaer 1 călătorește acum cu viteza de 17 km/s. Prin comparație, nava propusă de echipa lui Heller ar putea atinge viteze mult mai mari. Pentru a fi eficientă şi atinge, în timp, viteze foarte mari, o navă cu velă solară are nevoie de un impuls iniţial consistent. Acest lucru se poate dacă nava este dusă în apropiera soarelui. Astfel, dispozitivul propus de echipa de la Institutul Max Planck ar putea atinge o viteză de 6.900 km/s.

În aceste condiții, nava ar ajunge la cea mai apropiată stea din afara sistemului nostru în 185 de ani.

Un astfel de proiect ar putea fi folosit pentru a fi căutată o posibilă a noua planetă în sistemul nostru solar.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult