O podea high-tech din lemn produce electricitate când calci pe ea

02.09.2021
O podea high-tech din lemn produce electricitate când calci pe ea
Foto: Pixabay

O echipă de cercetători din Elveția a dezvoltat o podea avansată, bazată pe un material de construcție tradițional, lemnul.

Tehnologia folosește un strat de silicon care include nanocristale și este capabilă să producă energie suficientă pentru a alimenta becuri LED sau electronice mici.

Stratul de silicon se aplică pe podele din lemn. Două scânduri de lemn sunt prinse ca într-un sandviș între electrozi. Acestea devin încărcate pozitiv în urma unui fenomen numit efectul triboelectric, care apare atunci când electronii sunt transferați de la un obiect la altul.

Pentru a accentua efectul, cercetătorii de la Empa (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology), conduși de Guido Panzarasa, au acoperit o bucată de lemn cu un tip de silicon care atrage electroni la contact, iar cealaltă bucată cu silicon cu nanocristale, care are tendința să piardă electroni.

Foto: Empa

Experimentele au arătat că cel mai bun lemn pentru noul tip de podea este molidul, obținut prin tăierea radială (debitarea se realizează într-un plan perpendicular pe inelele anuale, iar textura obținută apare sub formă de linii paralele). Acesta a generat cu 80% mai multă electricitate decât lemnul natural.

O suprafață de podea care folosește noua tehnologie, mai mică decât o coală A4, a produs suficientă electricitate pentru a aprinde un mic bec LED sau pentru a alimenta un calculator de buzunar.

Electricitatea produsă astfel poate fi stocată în baterii. Tehnologia mai trebuie, însă, să fie rafinată înainte de a intra în producție.

Sursa: The Guardian

CITEȘTE ȘI:

Video Go4it: Mini-turbina eoliană oferă energie în locuri fără electricitate

VIDEO: Powerpod este o turbină eoliană portabilă și puternică, de dimensiunile unui butoi de bere

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult