Păianjeni morți, transformați în gheare robotice

29.07.2022
Păianjeni morți, transformați în gheare robotice

De ce să construiești un robot de la zero când poți transforma un animal mort în unul? Probabil asta a gândit o echipă de cercetători de la Rice University, care a transformat păianjeni morți în gheare robotice.

Oamenii de știință au numit creațiile „necroboți”. Ei cred că pot dezvolta alternative ieftine, biodegradabile, la sistemele robotice actuale.

Pentru experiment au fost aleși păianjeni deoarece aceste animale au la picioare un singur mușchi flexor care le mișcă înspre interior. Pentru mișcarea membrelor superioare ale oamenilor, de exemplu, sunt folosite mai multe grupe de mușchi, precum bicepsul și tricepsul.

Citește și: Păianjenii duși în spațiu au țesut pânze eficiente, dar a fost necesar un „ingredient” neașteptat

Aceste arahnide folosesc un sistem hidraulic. O cameră din interiorul corpului păianjenului, numită prosomă sau cefalotorace, trage fluidul pentru a închide piciorul animalului. Prin pomparea de lichid, piciorul se deschide. Valve separate permit controlarea fiecărui membru independent de celelalte. Atunci când mor, păianjenii au picioarele strânse deoarece nu mai există presiune în sistem.

Un mecanism simplu

Cercetătorii au descoperit că pot controla artificial acest sistem introducând un ac de seringă în prosoma unui păianjen mort. Prin introducerea și scoaterea aerului din această cameră, picioarele animalului se deschid și închid, funcționând ca o gheară.

Păianjenii pot ridica greutăți mai mari cu 130% decât greutatea lor. Un astfel de necrobot poate suporta 1.000 de cicluri de închidere / deschidere înainte ca articulațiile să se degradeze.

Echipa de cercetători notează că oamenii au folosit dintotdeauna rămășițele de animale moarte – fie că a fost vorba de piei, colți, coarne sau oase – pentru haine sau unelte. Astfel, transformarea unui păianjen mort într-un robot nu mai pare o idee chiar atât de neobișnuită.

Aceste „gheare” ar putea fi folosite în viitor în dispozitive electronice mici.

Puteți vedea cum funcționează sistemul în clipul video de mai jos:

Sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult