Particule de plastic au fost descoperite pentru prima dată în organe umane

18.08.2020
Particule de plastic au fost descoperite pentru prima dată în organe umane
Foto: Pixabay

O echipă de cercetători a descoperit pentru prima dată microparticule de plastic, inclusiv PET și BPA, în organe umane.

Nanoplastic a fost descoperit în 47 de probe extrase din plămâni, ficați, spline și rinichi de oameni. Organele au fost oferite cercetătorilor de o bancă de țesuturi, transmite The Guardian.

Acest material se găsește acum peste tot pe planetă, de la adâncurile oceanelor și până la zăpada din Antarctica. Oamenii consumă alimente care includ plastic sau acumulează materialul prin respirație. Impactul asupra sănătății nu este, deocamdată, cunoscut.

Citește și: Plasticul dezvoltat de o companie se descompune într-un an

Cercetătorii au descoperit zeci de tipuri de plastic în organele umane. Printre acestea se numără PET, folosit la realizarea de sticle pentru băuturi, și polietilenă, din care sunt fabricate pungi. Au găsit, de asemenea, BPA în toate cele 47 de probe. Bisfenol A este o substanță periculoasă pentru animale și oameni, potrivit US Environmental Protection Agency.

Suntem înconjurați de plastic

„Nu vrem să fim alarmiști, dar este îngrijorător faptul că aceste materiale non-biodegradabile care sunt peste tot se pot acumula în țesuturile umane și nu știm care sunt efectele posibile asupra sănătății”, a declarat Varun Kelkar, de la Arizona State University, membru al echipei care a realizat studiul.

Particulele de microplastic au 5 mm în diametru sau mai puțin. Particulele de nanoplastic, precum cele descoperite în organele umane, au mai puțin de 0,001 mm.

Plasticul afectează puternic și animalele. Recent, o echipă de cercetători a descoperit că o larvă de insectă a început să folosească materialul, care se găsește din abundență în natură, pentru a-și construi cochilia. Deși pare neînsemnat, acest lucru ar putea distruge echilibrul ecosistemelor din râuri, lacuri și bălți.

Primul tip de plastic, bachelita, a apărut în 1907 și a dat naștere la o revoluție în industrie. De-a lungul anilor, materialele din această familie au rezolvat multe probleme, dar au devenit un coșmar pentru mediul înconjurător. În fiecare an, 8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult