O larvă a început să folosească plastic pentru cochilie, iar efectele pot fi profunde

07.05.2020
O larvă a început să folosească plastic pentru cochilie, iar efectele pot fi profunde

Plasticul reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu cu care se confruntă umanitatea, iar o larvă de insectă a început să folosească acest material, care se găsește din abundență în natură, pentru a-și construi cochilia. Deși pare neînsemnat, acest lucru ar putea distruge echilibrul ecosistemelor din râuri, lacuri și bălți, potrivit oamenilor de știință.

În mod normal, trihopterele folosesc grăunțe de nisip și mătase pentru a-și face cochiliile care le protejează de prădători. Pe măsură ce cresc în lungime, larvele își măresc „locuințele”. Acum, insectele au început să integreze în acestea mici particule de plastic, potrivit unor cercetători germani, citați de Wired.

„Credem că fac asta deoarece plasticul este mai ușor și nu este atât de greu de ridicat”, a declarat biologul Sonja Ehlers, de la Institutul Federal German de Hidrologie.

În imaginile c și d larvele au integrat, într-un experiment realizat în laborator, particule de PVC (negru) și PET (albastru) în cochiliile lor

Trihopterele sau tricopterele, numite popular friganide sau frigane, sunt un ordin de insecte zburătoare asemănătoare cu fluturii, comune în preajma apelor, ale căror larve trăiesc la mică adâncime în ape dulci cu multă vegetație.

Plasticul, binecuvântare și blestem

Particulele foarte mici de plastic afectează deja ecosistemele lumii, de la polii planetei și până la adâncimi de mii de metri.

Folosirea plasticului ca material de construcție reprezintă o problemă pentru aceste mici viețuitoare, deoarece slăbește structura cochiliilor. Larvele de trihoptere țin sub control vegetația din râuri, iar insectele mature sunt o sursă importantă de hrană pentru broaște, lilieci și păianjeni.

Primul tip de plastic, bachelita, a apărut în 1907 și a dat naștere la o revoluție în industrie. De-a lungul anilor, materialele din această familie au rezolvat multe probleme, dar au devenit un coșmar pentru mediul înconjurător. În 2015 au fost produse la nivel mondial 381 milioane de tone de plastic, potrivit Our World in Data.

Acest material nu se degradează sau face acest lucru foarte încet. În fiecare an, 8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii, iar efectele pe termen mediu și lung sunt ireversibile.

Foto: Flickr/Bob Henricks

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult